Soha nem látott lények az Antarktisz vizeiből

Vágólapra másolva!
Eddig soha nem látott élőlényeket hoztak a felszínre annak a három kutatóhajónak a szakemberei, amelyek a tengeri élővilág eddigi legátfogóbb felmérését végezték el az Antarktisz térségében. Az óceán mélyén húzódó hegyek és völgyek élővilágáról először készültek filmfelvételek.
Vágólapra másolva!

Az ausztrál Aurora Australis, a francia L'Astrolabe és a japán Umitaka Maru kutatóhajó visszatérésével a Nemzetközi Poláris Év egyik legnagyratörőbb programja ért véget.

A kelet-antarktiszi tengeri élőlényfelmérés (Collaborative East Antarctic Marine Census, CEAMARC) során számos korábban ismeretlen tengeri faj egyedeit gyűjtötték be.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=ZRBaezuqlGZdIYMT

Merülés 800 méterig (forrás: Australian Antarctic Divison - CEAMARC)

"Helyenként a tengerfenék minden egyes négyzetcentiméterén burjánzik az élet. Máshol mély vájatokat, a jég által az aljzat élővilágán ejtett horzsolásokat láttunk - mondta dr. Martin Riddle, az expedíció ausztrál vezetője. "A filmfelvételek némelyike lélegzetelállító - kivételes élmény volt a tenger mélyén hegyek és völgyek között kamerázni. Egy eddig ismeretlen világ tárult a szemünk elé."

Forrás: Collaborative East Antarctic Marine Census (CEAMARC)

Az Antarktisz vizeiben gyakorta a szokásosnál sokkal nagyobb méretűre nőnek az állatok: a tengerbiológusok számos hatalmas férget, kagylót, tengeri pókot gyűjtöttek be. A fedélzetre hozott élőlények egyetemek kutatóközpontjaiba és múzeumokba kerülnek, ahol meghatározzák, illetve DNS-elemzésnek vetik alá őket.