Az Andoktól a Paranáig - a hét műholdképe

Vágólapra másolva!
A Paraná-medence zöld mezői és erdei éles kontrasztot jelentenek Chile magasföldjeinek kopárságával. A két tájat elválasztó Magas-Andok gerincétől Észak-Argentínáig és Paraguay folyóig kalandozhatunk műholdképünkön.
Vágólapra másolva!

Az Andok hatezer métert meghaladó magasságú csúcsain fut Argentína és Chile határa. A magasföldek világosbarna kopársága Dél-Amerika közepén (képünk felső részén) hirtelen, a délebbre fekvő területeken fokozatosan adja át helyét az alacsony medencék zöldjének. A zöld szín ne tévesszen meg minket, ez nem Amazónia esőerdeje (az mintegy 1000-1500 kilométerre északra kezdődik). A vidék főfolyója a kép jobb oldalán látható Paraná, amelynek legnagyobb mellékfolyói mind nyugatról, az Andok lejtőiről érkeznek.

Forrás: ELTE

A kép kiterjedése: 1500x1500 kilométer

Töltse le a felvételt feliratok nélkül, nagyobb méretben!

Első nagyított képünkön épp az Andok keleti peremének éghajlathatárát, a hirtelen barna-zöld színváltás környékét tekinthetjük meg. Balra, a magasfennsíkon lefolyástalan sóstavakat is látunk, míg a felhőkkel pettyezett gerinc keleti oldalán több ezer méteres a szintkülönbség, ettől jobbra a zöld szín dominál. A hegyekhez közelebbi sávon erdők terülnek el, a völgyekben mezőgazdasági művelés geometrikus ábrái látszanak. Érdekes, hogy a hegyekből érkező folyók, a Teuro vízrendszerének forráságai mennyire világos színűek: vizük tele van hordalékkal.

Forrás: ELTE

A kép kiterjedése: 250x250 kilométer

Ez a hordalék igen érdekesen színezi meg a medence közepének folyóvizeit. Második nagyításunkon a Paraná vize keletről (jobbról) érkezik, zöldeskék színe alig üt el környezetétől, leginkább a sok világos zátony árulkodik folyásáról. A kép jobb szélénél délre fordul, felvéve az északról érkező Paraguay folyót. Utóbbi alig látható kanyargással lép be a kép felső szélén, nyugatról felvéve a már említett Teurót. Az Andokból érkező hordalék aztán jól láthatóvá teszi a Paraguayt, és - az összefolyás után - a Paranát is. Figyelemre méltó jelenség, miként képes az első nagyításon látható területről érkező hordalék a vidék több száz kilometerre levő főfolyóját is sárgásbarnára festeni.

Forrás: ELTE

A kép kiterjedése: 250x250 kilométer

A Terra műhold MODIS-rendszerének felvétele február 6-án készült.