Vöröslött a Hold ma hajnalban - képes beszámoló

Vágólapra másolva!
A csütörtök hajnalban, 4 és 5 óra között lezajlott teljes holdfogyatkozást a derült ég miatt sokan megfigyelhették. Képes beszámolónk.
Vágólapra másolva!

Akik a korai időpont ellenére kimentek az ég alá, hazánk legtöbb pontján zavaró felhők nélkül figyelhették meg a teljes holdfogyatkozást. A jelenség a várakozásoknak megfelelő látvány nyújtott: mivel kísérőnk az árnyék déli részén haladt keresztül, a fényviszonyok és a színek is változatosak voltak a felszínén. A Hold déli része sokkal világosabb, sárgába hajló árnyalatot mutatott, míg az északi fele sötét, szürkével kevert fakó vöröses kinézetű volt.

Bár a Hold a fogyatkozás idején már alacsonyan járt, felette szépen látszott az enyhén kékes árnyalatú Regulus csillag, a Leo alfája, balra valamivel messzebb pedig a Szaturnusz bolygó. A Magyar Csillagászati Egyesület és társszervezetei által tartott bemutatókon több százan követték a jelenséget országszerte. Az alábbiakban néhány felvételt mutatunk be a fogyatkozásból.

Forrás: MTI, Szigetvári Zsolt

Szigetváti Zsolt képe a vörös Holdról (MTI, Szigetvári Zsolt)

Forrás: Polars, MCSE

A fogyatkozás megfigyelése a Polaris Csillagvizsgálóból (MCSE)

Forrás: Dienes Péter, MCSE

Dienes Péter felvétele a teljesség fázisáról. Jól látható, hogy a Hold északi fele volt a földárnyék belső, sötétebb részén (Dienes Péter, MCSE)

Forrás: MTI, EPA, Jim Hollander

A Hold a teljes fogyatkozás alatt (MTI, EPA, Jim Hollander)

Forrás: Landy-Gyebnár Mónika, MCSE

Landy-Gyebnár Mónika felvétele Veszprémből (MCSE)

Forrás: MTI, AP, The Canadian Press, Adrian Wyld

Sorozatfelvétel a jelenségről (MTI)