Műholdképen a behavazott Athén

Vágólapra másolva!
A hétvégi erőteljes hideghullám a Balkán legdélebbi részét és az Égei-tenger térségét is elérte. Az itt kialakult sekély ciklon bőséges csapadékot eredményezett, ami a hideg miatt hó formájában hullott le.
Vágólapra másolva!

Az, hogy a kék tengervíz mellett a parton fehér hótakaró, felette helyenként fehér felhőzet van, megszokott látvány téli műholdképeinken Észak-Európában vagy Izlandon. Ritkábban a Fekete-tenger partján, sőt az Égei-tenger északi részén is előfordul, de Athénnál igazán rendkívüli jelenség. Pedig az alábbi képen éppen azt látjuk, hogy Görögország attikai részét fedi a legsűrűbb, a tengerpartot is elérő hótakaró. Athén mellett hó borítja Évia és a történelemből ismert Szalamisz szigetét, sőt a Peloponnészosz-félsziget keleti vidékeit is.

Forrás: ELTE

A kép kiterjedése 375x375 kilométer

Töltse le a felvételt feliratok nélkül, nagyobb méretben!

A második, hamis színes kompozit felvételen, ahol a hó vöröses, a felhőzet pedig fehér, magasabb gomolyain narancs színt kap, láthatjuk, hogy ez bizony valóban hó. Az pedig, hogy a meleg tengerek partján is hótakaró legyen, kivételesen ritka. A Peloponnészosz keleti részén a hó és a tenger közt húzódik egy keskeny sáv - itt a meleg tenger hője elolvasztotta a lehullott havat. Athén környékén azonban nincs ilyen, itt partig ér a hó, és 1-2 napig valóban a kemény tél az úr. Tovább azért nem: az Égei-tengerben tárolt hő hamar visszaveszi az uralmat a vidék felett, így a délszaki hó olyan gyorsan olvad el, amilyen váratlanul érkezett.

Forrás: ELTE

A felvétel kiterjedése 375x375 kilométer

Az idei tél arcai



A Terra műhold MODIS-rendszerének felvételét február 18-án rögzítettük az ELTE műholdvevő állomásán.