Szíriai por és homok zúdult Ciprusra - a hét műholdképe

Vágólapra másolva!
A Föld legnagyobb sivatagi porforrása a Szahara - már számos szaharai porkitörést mutattunk be műholdképeinken. Időnként azonban más, a látóterünkbe eső sivatag is produkál ilyen jelenségeket. Most épp Szíria sivatagának pora hullott Cipruson.
Vágólapra másolva!

Felvételünkön a szír sivatagból a viharos keleti szél által felkapott por és kisebb részben homok szinte hidat húz a mintegy 200 kilométerre fekvő Ciprus szigetéig. A Földközi-tenger kék hullámait teljesen elfedi a porcsóva világosbarna színe. A keleti szélirány errefelé igen szokatlan, ezért a képen láthatóhoz hasonló alakú porkitörés meglehetősen ritka. Észrevehetjük, hogy Szíriában a felszín részleteit is elhomályosítja a homokfelhő, még a Libanon és Szíria határán fekvő, 3000 métert is elérő hegyláncok hóföldte csúcsai is kapnak a hulló porból.

Forrás: ELTE

A kép kiterjedése: 1000x1000 kilométer

Töltse le a felvételt feliratok nélkül, nagyobb méretben!

Az óriási porfelhő Cipruson kétfelé válik. Egy része a sziget északi oldalán húzodó Pentadaktilosz-hegység és a délnyugati Olimposz (Ciprus csúcsát is ugyanúgy hívják, mint Görögországét, bár a ciprusi hegy mintegy 1000 méterrel alacsonyabb) közti szélcsatornán felgyorsulva egy sávban nyugatra, a felvételen már nem látható Rodosz felé halad tovább. A másik rész az Olimposz tömbjéről délnyugat felé "pattan", és érdekes spirált képez a szigettől délre levő tengerrész felett. Libanon és Izrael partjait a por így mintegy félezer kilométeres tenger feletti út után éri el, míg a sivatagi porforrás légvonalban ennél sokkal közelebb van.

Forrás: ELTE

A kép kiterjedése: 250x150 kilométer

Töltse le a felvételt feliratok nélkül, nagyobb méretben!

A Terra műhold MODIS-rendszerének felvételét február 8-án rögzítettük az ELTE műholdvevő állomásán.

A sivatag arcai