Karneváli helyszínek az űrből - a hét műholdképe

Vágólapra másolva!
A tavasz közeledtével itt a karneváli időszak - lássuk, hogyan fest az űrből a világ két leghíresebb helyszíne, a közeli Velence és a távoli Rio de Janeiro.
Vágólapra másolva!

Velence különösen a karneváli időszakban kedvelt turistacélpont. Magyarországról autóval, busszal vagy vonattal néhány óra alatt elérhető az Adria északnyugati lagúnainak szigetén épült város.

Forrás: ELTE

A felvétel kiterjedése 250x250 kilométer

Töltse le a felvételt feliratok nélkül, nagyobb méretben!

Maga az odaút is szép: az Alpok csúcsai között, majd az észak-olasz síkságon át vezet. A hegyek lábánál jellegzetes a Tagliamento torrensvölgye: a műholdképen fehér színű csíkként feltűnő folyóvölgy alját a hegyekből érkező fehér kőgörgeteg borítja; a teljes meder csak a különösen nagy áradásokkor kerül víz alá. A képen az is látszik, hogy az Adria északnyugati partjain, a Pó-deltától északra számos lagúna, volt folyami forrásvidék található, ezek egyik legnagyobb szigetén épült Velence.

Forrás: ELTE

Ajánlat: Velence az űrállomásról

A nagyított képen feltűnik, ahogy a nagyobb csatornák, így például a Canal Grande vagy Murano főcsatornája is az alföldi folyók jellegzetes meander-alakját (folyókanyarulatait) utánozzák. Nem véletlen: Velence környéke a Pó-síksággal együtt lassan süllyed, és a korábban parti vagy torkolati mederágak ma már a lagúna csatornái. Velence városát egy töltés köti össze a szárazfölddel, ennek velencei oldalán találjuk a Santa Lucia pályaudvart, az új kikötő környéki parkolók a karneváli buszok végállomásai, ahonnan elindulhatunk a város felderítésére.

Forrás: ELTE

A felvétel kiterjedése 250x250 kilométer

Töltse le a felvételt nagyobb méretben!

Más földrész, teljesen más földrajzi körülmények, de szintén karneváli hangulat: Rio de Janeiro, Brazília korábbi fővárosa az Atlanti-óceán öblének partján épült, a Mantiquera-hegység nyúlványainak déli oldalán (képünkön a hegység gerincétől északra fehér pöttyökből álló felhőutak látszanak, a magaslat déli oldalán alig van felhő). Az öböl nyugati partján fekvő nagyváros látnivalókban talán leggazdagabb déli részeit mutatjuk be a nagyított felvételen.

Forrás: ELTE

Nagyvárosok az űrből:

A La Plata-torkolat és Buenos Aires

London és a Temze-torkolat

Sorbanállás II. János Pál pápa ravatalához - a világűrből

A Terra műhold MODIS-rendszerének felvételei január 3-án (Rió) és 23-án (Velence) készültek. A nagy felbontású képek a Google Earth adatbázisából származnak.