Műholdképek a gyakorlatban: a felhőtípusok felismerése az űrből

Vágólapra másolva!
A valós színes műholdképeken a felhőzet általában fehér vagy ahhoz nagyon közeli színekben látható. A MODIS-rendszer mind a 36, látható és infravörös csatornáján vett adatok feldolgozásával viszont elkülöníthetők a finom árnyalatok, ezáltal a felhőfajták is megkülönböztethetők egymástól, ami a meteorológiai előrejelzésben és a légköri folyamatok megértésében is fontos.
Vágólapra másolva!

Az augusztus 3-án a délelőtti órákban készült valós színes felvételen az Alföld keleti peremétől Belorussziáig húzódó front mentén, illetve a magasabb hegyvidékek környékén zivatarokat láthatunk, míg a kép északnyugati (bal felső) részén, Cseh- és Németország határvidékén alacsony szintű rétegfelhők és gomolyok látszanak.

Forrás: ELTE Geofizikai Tanszék Űrkutató Csoport

(A felvétel kiterjedése: 1250 * 1250 km)

A nem meteorológus olvasó számára azonban ezek mind fehér foltok, amelyeket nehéz a közismert fátyolfelhőkkel, a rétegfelhőkkel, gomolyokkal, illetve a zivatarfelhők tornyaival összekapcsolni.

Forrás: ELTE Geofizikai Tanszék Űrkutató Csoport

A fenti kép felhőtípusok szerint feldolgozott változata. A magasszintű felhőzet a köznapi szóhasználatban a fátyolfelhőket, míg a magas konvektív felhőzet a heves feláramlással létrejött tornyos gomolyfelhőket és zivatarfelhőket jelenti

Forrás: [origo]Míg a valós színes kompozitképen csak 3 érzékelő (vörös, zöld, kék) adatai jelennek meg, a MODIS-adatok ennél lényegesen több színtartományban készülnek, összesen 36 csatornán. Ennyi adat már elegendő a felső képen fehérrel jelölt felhők azonosítására.

Az egyes felhőtípusok e 36 színben markánsan eltérő - és a feldolgozást végzők számára ismert - profilt mutatnak, ezért az előzetes mintákhoz hasonló színű képpontok e típusokhoz hozzárendelhetők. A minták, vagyis a felhők jellemző színeloszlása az évszaktól és a napszaktól is függenek, amelyet a feldolgozásnál figyelembe kell venni.

Az eredménykép a földi észlelésektől függetlenül, nagy területeken egyszerre mutatja be a felhőtípusok térbeli eloszlását, fontos információkat nyújtva mind az időjárás-előrejelzés, mind pedig a klímakutatás számára.

A Terra műhold MODIS-rendszerének felvételét augusztus 3-án rögzítettük az ELTE műholdvevő állomásán.