Áramot termelő, önkivilágító út készül

Vágólapra másolva!
"Villanyúton" dolgoznak izraeli szakemberek, nevezetesen áramfejlesztő aszfalton: minél több autó közlekedik rajta, annál több villamos energia keletkezik a kocsik aszfaltra gyakorolt nyomása által. Az első kísérletet 2009 elején végzik el. A laboratóriumi tesztek már befejeződtek, és a szakemberek elégedettek az eredménnyel.
Vágólapra másolva!

A technikai megoldás egyszerűnek tűnik: dupla rétegű aszfalt közé kerül egy kvarcot és különféle sókat tartalmazó massza, amelybe akkumulátorokat építenek be. Ez változtatja át az aszfaltra nehezedő nyomást árammá.

Laboratóriumi körülmények között a szerkezet már bizonyította hatékonyságát, és a fejlesztők számításai szerint annyi áramot tud termelni, amivel ki lehet világítani az utat. Az elektromos aszfalt állítólag nem zavarja majd a vezetőt.

Ha a tervezett 10 kilométeres kísérleti útszakasz valóban beválik, áttérnek egy hosszabb útra, amelynek egy évig mérik a teljesítményét. A szakemberek szerint a technológia működhet a vasúton és a repülőtereken is. Környezetvédelmi szempontból is előnyös, mivel szennyezés nélkül termeli az energiát.