Vágólapra másolva!
Közel négyszáz éve fordította távcsövét az égbolt felé Galilei, korszakalkotó felfedezések sorát indítva el. Erről hallhatnak előadást ma az érdeklődők a Polaris Csillagvizsgálóban.
Vágólapra másolva!

Mint az emberiség történetének más korszakváltó találmányai esetében is, a távcső feltalálójának személye máig vitatott. Csupán az bizonyos, hogy 1608 októberében három holland szemüvegkészítő is fellépett a távcső feltalálójaként (H. Lipperhey, J. Metius, Z. Jansen). Meglepő, hogy a távcső elméletét csak három év múlva dolgozta ki Kepler.

Már az első teleszkópok olyan sok újdonságot mutattak meg az égen, hogy az alig tucatnyi csillagász, aki elsőként használt távcsövet, szinte nem is mert hinni a szemének. Galileié az érdem, hogy bízva műszerében, Csillaghírnök című könyvében közzétette az új felfedezéseket, és ezzel új korszakot nyitott a csillagászatban.

Erről hanzik el eladás 2008. december 2-án, kedden este 19 órától a Polaris Csillagvizsgálóban Négyszáz éves a távcső címmel. Az előadó Bartha Lajos csillagászattörténész. Az előadás az interneten, a Polaris TV adása keretében is követhető az alábbi weboldalon , illetve winamp vagy mplayer segítségével.

Magyar Csillagászati Egyesület