A pálmaolaj nem jó megoldás a klíma védelmében

Vágólapra másolva!
Egy nemzetközi tanulmány ismét rámutatott, hogy az olajpálma ültetvények csökkentik az állat- és növényvilág változatosságát, és kevés segítséget jelentenek a károsanyag-kibocsátás ellen.
Vágólapra másolva!

A Conservation Biology című szaklapban megjelent tanulmány kifejti, hogy a pálmaolaj-termesztés kedvéért a trópusi erdőket olyan mértékben megritkították, hogy jelentősen csökkent sok ritka faj élőhelye. A probléma Malajziában és Indonéziában a legégetőbb, ezekben az országokban termelik ugyanis a világ pálmaolajának 85 százalékát. Sok közönséges faj elszaporodott a növények környezetében, a vaddisznók és a leopárdok uralkodókká váltak, de a ritkább fajok, mint például a szumátrai tigris már egyáltalán nem található meg arrafelé.

A pálmaolaj közönséges növényi olaj, amelyet jelenleg a legnagyobb bioüzemanyag-forrásként tartanak számon, bár egyes kutatók kétségbe vonják, hogy komoly környezeti előnye lenne a hagyományos fosszilis üzemanyagokkal szemben.

A bioüzemanyag termeléséhez szükséges erdőterületek felégetése ráadásul jelentősen növeli az üvegházhatást fokozó szén-dioxid-kibocsátást. A kutatóknak az a véleményük, hogy ekkora szén-dioxid-kibocsátást legalább 75 évnyi bioüzemanyag termelésével lehet ellensúlyozni.

Az erdőirtások megállítása fokozottabban csökkentheti a klímaváltozás negatív hatásait, és az élővilág változatosságának megőrzésére irányuló kötelezettségvállalásoknak is könnyebb eleget tenni - mondta Faizal Parish, a tanulmány malajziai társszerzője.