Endeavour: apró balesetek sora az első űrsétán

Vágólapra másolva!
Az Endeavour küldetésének első űrsétáján egy teljes szerszámostáskát veszítettek el az asztronauták - ennél nagyobb test korábban még nem jutott véletlenül az űrbe a szerelések során. 
Vágólapra másolva!

Stephen Bowen és Heidemarie Stefanyshyn-Piper kezdték meg a jelenlegi küldetés első űrsétáját, amelynek során a napelemtáblák elmozdulását biztosító egyik SARJ jelzésű forgófelületet próbálták megolajozni.

A művelet során a kenőanyagot egy pisztoly alakú adagoló berendezésből juttatták volna a kérdéses helyre. Azonban Stefanyshyn-Piper asztronauta szerint a szerkezet kidurrant, és a belőle kirepülő sötét anyag szétkenődött a táskán, valamint a szkafanderén és a sisakján.

Miközben az apró baleset következményeitől próbálta magát megtisztítani, valahogy elszabadult a szerszámostáskája, amely végleg el is szállt az űrben. Ez volt a második sajnálatos esemény a nap folyamán: nem sokkal korábban egy csavarhúzó is megszökött, amelyet már túlságosan távol vettek észre, így nem tudtak utánanyúlni.

A táska elvesztése ellenére az űrsétát a földi irányítás javaslatára folytatták, és Bowen szerszámain osztoztak. Hasonló baleset az asztonautákkal nem történhet meg, őket ugyanis 26 méter hosszú "köldökzsinór" kapcsolja az űrállomáshoz.

Az esemény következményei egyelőre nem ismertek, a földi irányítás folyamatosan követi a szerszámostáska útját bolygónk körül. Ez volt az eddigi legnagyobb test, amelyet az ISS-en végrehajtott űrséták során véletlenül elveszítettek - és amely jelenleg már a bolygónk körül keringő haszontalan testek alkotta űrszemetet gyarapítja.

Forrás: [origo]

A távolodó szerszámostáska (NASA TV)

A 6 óra 52 perces űrséta alatt egyébként sikerült leszerelni egy kiürült nitrogéntartályt, és egy hűtőfolyadékkal feltöltött másikat elhelyezni. Emellett a Kibo-modulrendszerhez kapcsolódó vezetékeknél eltávolítottak egy felesleges borítóelemet. A táska elvesztése ellenére végül sikerült a SARJ jelű napelemforgató szerkezetet megolajozni, ezért az első űrséta bár veszteséggel, de sikeresen zárult.