Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Új ebolavírust fedeztek föl

Vágólapra másolva!
Egy amerikai és ugandai kutatókból álló csoport beszámolója szerint azonosították az Afrikában rettegett halálos betegség, az ebola új, eddig ismeretlen kórokozóját.
Vágólapra másolva!

A vírust, amely az Uganda nyugati részén 2007-ben kitört vérzéses lázat okozta, az atlantai Betegségfelügyeleti és Megelőzési Központ (CDC), az ugandai Víruskutató Intézet, az ugandai Egészségügyi Minisztérium és a Columbia Egyetem kutatóiból szervezett kutatócsoport írta le a nyílt hozzáférésű PLoS Pathogens szakfolyóiratban. A vírus Uganda egyik nyugati körzetéről ideiglenesen a Bundibugyo ebolavirus nevet kapta.

Az ebolavírus-fertőzés emberekben súlyos, vérzéssel járó betegséget okoz, amelyre jelenleg nincs semmilyen megelőző oltás vagy kezelés. A halálos áldozatok aránya az eddigi járványokban 53-90 százalék között mozgott. Ezért szünet nélkül folynak az ebolavírussal kapcsolatos különböző kutatások. A Bundibugyo ebolavirus fölfedezése újabb darabkával járul hozzá a kórokozóval és a betegséggel kapcsolatos ismereteinkhez.

Az új vírus genetikailag több mint 30 százalékban különbözik minden eddig ismert ebolavírustól. Bár a hagyományosabb (ELISA, azaz enzimhez kapcsolt immunszorbens) vizsgálatok is kimutatták az új vírust, annak egyedi jellege kezdetben kihívást jelentett az ebolavírus szokásos kimutatására használt molekuláris diagnosztikai vizsgálatok és genomszekvenálási megközelítések számára.

Az új ebolavírus genetikai ismertetőjegyének meghatározásához a kutatók egy nemrég kifejlesztett eljárást használtak. Ezzel gyorsan meg lehet határozni a vírusgenom szekvenciájának több mint 70 százalékát.

E szekvencia ismerete azután lehetővé tette egy érzékeny molekuláris fölismerő teszt gyors kifejlesztését, amelyet a helyszínen be lehetett vetni, hogy azonosítsák a járvány kórokozóját. A kutatók ezt a vázlatos szekvenciát hagyományos módszerekkel már könnyen ki tudták egészíteni, és hamar megkapták a teljes genomszekvenciát. Ez azután igazolta, hogy egy új ebolavírusról van szó.

Az ebolavírus hatékony diagnosztizálására, az antivirális szerek és oltóanyagok kidolgozására világszerte folynak az erőfeszítések. Ahhoz, hogy ezek sikerrel járjanak, a kutatások folyamán figyelembe kell venni az ebolavírus nemzetség új tagjának eltérő jellegét is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről