Ausztrál példa Japánnak: vérontás nélkül kutatják a bálnák életét

Vágólapra másolva!
Az ausztrál kormány hárommillió eurónak megfelelő költésvetésű programmal kívánja fejleszteni a bálnakutatást anélkül, hogy ehhez akár egyetlen állatot is meg kellene ölni.
Vágólapra másolva!

A kutatásokat röviddel a vadászidény kezdete előtt szeretnék elindítani. Ausztrália ezzel kívánja bizonyítani Japánnak, hogy szigonyok bevetése nélkül is lehet tudományos eredményeket elérni.

Japán bálnavadászai évente több mint ezer bálnát ölnek meg. A tokiói kormány állítja, ez kizárólag tudományos célokból történik. A Nemzetközi Bálnavadászati Tanácstól (IWC) is erre kapott külön engedélyt, a kereskedelmi célú bálnavadászatot ugyanis 1986-ban betiltották.

A japán program kritikusai azt hangoztatják, hogy igenis kereskedelmi célokat szolgál a japán bálnavadászat, hiszen a bálnahúst végezetül fogyasztási céllal értékesítik.

Az ausztrál tudósok a legkorszerűbb műholdas technológia segítségével kívánják folytatni a bálnaállomány felmérését és az állatok vándorlási útvonalainak kutatását. Valószínű, hogy az idei idényre már nem lesz hatással a program, a Greenpeace jelentése szerint ugyanis a japán bálnavadász hajók már elhagyták kikötőjüket Japán délnyugati partjánál, és az Antarktisz felé tartanak.