Vágólapra másolva!
Mostanáig csak a képzelőerőnket vethettük be, ha azt szerettük volna megtudni, hogyan néz ki a bolygónk csupaszon, vagyis ha megfosztjuk növény- és talajtakarójától, az összes vízkészletétől és az emberi kéz alkotta építményektől. A világ eddigi legnagyobb geológiai térképészeti projektje azonban mindenki számára hozzáférhetően "levetkőzteti" égitestünket.
Vágólapra másolva!

A OneGeology elnevezésű globális programon, amelynek célja a világ első digitális geológiai térképének elkészítése, 79 nemzet földtudományi és számítógépes szakemberei dolgoznak együtt. A program ugyanazt valósítja meg az alattunk húzódó kőzetekkel kapcsolatban, amit a Google a földfelszínről készült térképeivel. Az UNESCO és hat másik nemzetközi koordináló testület által támogatott OneGeology az ENSZ által "A Föld Nemzetközi Évének" nyilvánított 2008-as év vezető programja.

A 2008. augusztus 6-án, a norvégiai Oslóban megrendezett 33. Nemzetközi Geológiai Kongresszuson ismertetett program legfőbb célkitűzései, illetve eddigi eredményei a következők:

  • a bolygó minden részéről származó geológiai térképek válnak hozzáférhetővé a világhálón;
  • új webnyelvet írtak a geológia számára, amely lehetővé teszi a különböző nemzetek kutatói számára az adatok egymás közti és a nagy nyilvánossággal való megosztását;
  • a megvalósításhoz szükséges technikai tudást folytonosan megosztják egymás közt, így a világ valamennyi országa - fejlettségi szintjétől függetlenül - részt vehet a munkában, és felhasználhatja a OneGeology oldalain hozzáférhető információkat.

Forrás: OneGeology

Nagy-Britannia a maga kőzettani csupaszságában

Bár a Föld lecsupaszított felszíne a laikusok számára is érdekes látnivaló, a program keretében elérhető különböző geológiai térképek összessége leginkább szakmai tekintetben számíthat érdeklődésre. "A geológiai térképek nélkülözhetetlen eszközei a természeti erőforrások - például a víz és az ásványkincsek - fölkutatásának, és a Földdel kapcsolatos természeti csapások - például földrengések, vulkánkitörések - elleni védekezés megtervezésének - érzékeltette a program jelentőségét az egyik főkoordinátor szakember, Ian Jackson, a Brit Geológiai Szolgálat műveleti főnöke. A 21. században olyan kihívásokkal is szembesülnek az egyes nemzetek, mint például a tengerek emelkedő szintje vagy a hulladékkezelés (nukleáris, illetve háztartási) problémája. "Egyre fontosabb azon kőzetek ismerete, amelyeken élünk, s e tudás megosztása döntő jelentőségű a globális környezetváltozás idején" - emelte ki Ian Jackson a Science Daily hírportálon megjelent beszámolóban.

Forrás: www.onegeology.org


"Ha ellátogat a OneGeology honlapjára, bárki hozzájuthat a bolygó különböző területeiről származó geológiai térképekhez, az egész bolygó áttekintésétől kezdve az egyes országok kőzeteinek nagyobb léptékű térképeiig. Arra is lehetőségünk nyílik, hogy a OneGeology oldalairól átugorjunk a kapcsolódó nemzeti weblapok nagyobb felbontású alkalmazott térképeire és adataira. Magyarországot a programban Magyar Állami Földtani Intézet képviseli.

Forrás: OneGeology

A Fuji környékének kőzetei