Szellemcsiga kísért a walesi kertekben

Vágólapra másolva!
Hetente egy-egy új trópusi állatfaj fölfedezésének a hírét az emberek zöme szinte már természetesnek veszi. Arra viszont még a laikusok is fölkapják a fejüket, ha Európában bukkannak új állatfajra a kutatók. Ilyen ritka eseményről adtak hírt walesi tudósok.
Vágólapra másolva!

A bizarr külsejű, teljesen fehér színű, mintegy 7 centiméter hosszú, ragadozó "szellemcsigát" 2007-ben pillantotta meg először egy járókelő egy cardiffi kertben. A Walesi Nemzeti Múzeum és a Cardiffi Egyetem biológusai teljesen lázba jöttek, amikor megmutatták nekik a példányokat, ehhez hasonlót ugyanis még sosem láttak Európában.

Azóta egy dél-walesi kertben is látott ilyen csigát az ott dolgozó kertész. A meztelen csigának a Walesi Nemzeti Múzeum szakemberei a Selenochlamys ysbryda tudományos nevet adták. Az ysbryda fajnév walesi nyelven szellemet jelent. Ehhez hasonló puhatestűek csak Törökországban és Grúziában élnek, rejtély, hogy miként kerülhettek Nagy-Britanniába. Elképzelhető, hogy nemrég érkeztek egy hajó potyautasaiként, de a válaszra valószínűleg sosem derül fény.

Forrás: museumwales.ac.uk

A kifejlett példányok hossza eléri a 7 centimétert

"A szellemcsiga a meztelen csigák rejtélyes és szinte kiejthetetlen nevű Trigonochlamydidae csoportjába tartoznak" - nyilatkozta Ben Rowson, a Walesi Nemzeti Múzeum biológusa. "Rengeteg régi orosz és német nyelvű publikációt kellett átlapoznunk, hogy találjunk valamit, ami ezekhez hasonlít, s végül arra jutottunk, hogy a nálunk talált csigák egészen új, eddig ismeretlen lények."

Rejtőzködő ragadozók

A szellemcsiga legfőbb különlegessége, hogy a legtöbb meztelen csigával ellentétben ez az állat ragadozó: éjszaka vadászik földigilisztákra, amelyeket erős, pengeszerű reszelőfogaival ragad meg, majd beszívja őket, mint a spagettit. Nincs szeme, a föld alatt él, és rugalmas, teljesen fehér testét bepréseli a repedésekbe, hogy hozzájuthasson a férgekhez.

Forrás: museumwales.ac.uk

Néhány milliméteres fiatal egyed

A múzeum tudósai egyszerű határozókulcsot tettek föl honlapjukra, és várják a lakossági bejelentéseket, hogy föltérképezhessék a szellemcsiga elterjedését. Arra is szeretnének választ kapni, hogy kártékony-e az új faj, de ennek megállapításához a jelenleginél jóval több adatra van szükség.