Elszabadult a ballon a világ legnagyobb ugrásán

Vágólapra másolva!
Meghiúsult a "szuperugrás": a francia Michael Fournier-nek nem sikerült megcsinálnia élete nagy kalandját, amelynek során 40 kilométer magasságból ugorva, óránként több mint 1500 kilométeres sebességgel zuhanva elsőként léphette volna át szabadesés közben a hangsebességet.
Vágólapra másolva!

A probléma már a földön jelentkezett, amikor a felszálláshoz nélkülözhetetlen ballon elszabadult, levált a kabinról, s a meleg levegőtől hajtva, utasa nélkül felemelkedett. A start helyszínétől 40 kilométerre találtak rá.

Fournier már két évtizede tervezi a nem mindennapi ugrást, ám hol az időjárás szólt közbe, hol a ballon hibásodott meg, hol a pénz fogyott el, így végül rendre elhalasztották a rekordkísérletet (legutóbb a túlzottan erős szél miatt tegnapról mára). A tervek szerint Fournier űrhajós szkafanderbe öltözve a kanadai North Battleford (Saskatchewan) fölött, egy ballon túlnyomásos kabinjában emelkedett volna a magasba május 27-én (kedden), helyi idő szerint hajnali 5 órakor (hazai idő szerint 13 órakor). Két és negyed óra alatt érte volna el a 40 km-es magasságot, ahol egy szerkezet nyomástalanította volna a kabint, felfújta volna a védőöltözéket, és Fournier megkezdte volna az ugrást.

A szerencsétlen fordulattal akár örökre meghiúsulhat Fournier álma, a most elszabadult ballon ugyanis megközelítőleg 200 ezer USA dollárt ért, s a pilóta végképp kimerítette anyagi forrásait.

Katonaként, ejtőernyősként Fournier már legalább 8500 ugrást hajtott végre, és korábbi legmagasabb, 12 000 méteres ugrását francia rekordként tartják számon. A mostani ugrással négy világrekordot döntött volna meg egyszerre: a legmagasabbról történő és a leghosszabb ideig tartó szabadesés rekordját, a szabadesés sebességrekordját és az emberes ballonrepülés magasságának rekordját.