Idegenek érkeznek az Antarktiszra

Vágólapra másolva!
Idegen élő organizmusok érkeznek az Antarktiszra: a tudósok és a turisták akaratlanul magvakat, spórákat, atkákat, zuzmókat és mohaféléket hoznak, amelyek felboríthatják a biológiai egyensúlyt.
Vágólapra másolva!

Az Antarktisz leginkább pingvinjeiről, sirályairól és bálnáiról ismert, de számos más faj él itt, a vízi ugróvillás rovaroktól a mohafélékig. A szakemberek attól tartanak, hogy a globális felmelegedés megteremtheti a megfelelő feltételeket az Antarktiszon az olyan fajok számára, mint a patkányok és az egerek, miközben jelenleg a földrészen élő legnagyobb szárazföldi lény egy repülni nem tudó kis szúnyog.

Az Antarktisz az ősi környezet utolsó bástyája. Elszigetelte az óceán, de az emberek kezdik áttörni ezt a gátat. Új fajok kerülnek be részben azért, mert a látogatók ruhái gyakran tartalmaznak magvakat, spórákat vagy rovartojásokat. Mintegy 40 ezer ember látogatja meg az Antarktiszt minden évben, főként turisták a part menti sávban, és nyaranta körülbelül 4 ezer kutató dolgozik a kontinensen.

Forrás: [origo]

A behatolók kizárása érdekében az utazásszervezők a látogatókkal megtisztíttatják a lábbelijüket, és megtiltják nekik, hogy élelmiszert vigyenek a partra. Ausztrália megköveteli a tudósaitól, hogy porszívózzák ki a ruhájukat a magvak eltávolítása érdekében.