Fedezd fel, mutasd be, védd meg a Földet! - Delta-vetélkedő középiskolásoknak

Vágólapra másolva!
A Magyar Televízió tudományos ismeretterjesztő magazinja, a Delta középiskolás vetélkedőt szervez a Föld Bolygó Nemzetközi Éve alkalmából. A többfordulós versenyen a földtudományok területén szerzett ismereteikről adhatnak számot a jelentkezők. 
Vágólapra másolva!

A többfordulós játékban négyfős középiskolás csapatok adhatnak számot a földtudományok terén szerzett ismereteikről. A műsorkészítők hasznos tudásanyagot is kínálnak ehhez: a Delta honlapján külön rovatban jelentetik meg a földtudományokkal kapcsolatos riportjaikat, híreiket a műsor elmúlt két évéből.

A vetélkedő versenyfeladatai a Delta adásaiban hangzanak el (március 15-e kivételével szombatonként 8.40-től az m1-en), és megjelennek a műsor honlapján, illetve az Élet és Tudomány aktuális heti számaiban is. A fordulók nyertes csapatai az április 12-ei döntőn sajátos akadályverseny formájában bizonyíthatják tárgyi tudásukat, kreativitásukat és problémamegoldó képességüket az Esztergom melletti Búbánatvölgyben.

A döntőt a Föld napját megelőző Deltában, április 19-én mutatja be a televízió. A verseny zsűrijét Brezsnyánszky Károly, "A Föld Bolygó Nemzetközi Éve" Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke vezeti. A műsor szakmai partnerei továbbá a Magyarhoni Földtani Társulat és a Magyar Állami Földtani Intézet.

Környezetünk értékeinek megismertetéséhez hozzájárul az m2 is: a tudáscsatorna Zöld 7-es című, szintén a Föld napján záruló, játékos műsorsorozatában Magyarország harminc egyedülálló természeti értékét mutatja be, a nézők pedig szavazataikkal állíthatják fel az ország természeti kincseinek Zöld 7-es listáját.

A Nemzetközi Földtudományi Unió (IUGS) és az UNESCO kezdeményezését felkarolva az ENSZ 2005 decemberében A Föld Bolygó Nemzetközi Évévé (International Year of Planet Earth) nyilvánította 2008-at. Az ENSZ-év célja az, hogy bemutassa a földtudományok területén elért fejlődést és eredményeket, illetve arra késztesse a politikusokat és döntéshozókat, hogy alkalmazzák ezeket az ismereteket az emberiség javára.