Megnyílt az Északnyugati-átjáró

Vágólapra másolva!
A globális klímaváltozást tekintve szimbolikus jelentőségű esemény következett be a nyár derekán: az olvadás nyomán jégmentessé vált a Grönland és Kanada északi része közötti szigettengerben húzódó csatornalánc, a legendás Északnyugati-átjáró. Nyáron megdőlt az abszolút hőségrekord Magyarországon és a klímaváltozás jelentősége olyan nagy lett, hogy még a Nobel-békedíjat is ezért ítélték oda. Sok egyebet is hozott a megállíthatatlannak tűnő klímaváltozás az elmúlt 150 év második legmelegebb évében.
Vágólapra másolva!

2007 lehet a második legmelegebb év

Már nyáron sejthető volt, ami év végére egyre bizonyosabbnak látszik: az 1860-as években kezdődött mérések óta eltelt közel 150 év második legmelegebb éve lehet 2007. A különböző természeti csapások, mint például a pakisztáni súlyos áradások, a Kínán, Görögországon és júliusban Európán végig söprő hőhullámok mind jelei lehetnek a klímaváltozásnak.

Al Gore és a klímaharcosok kapták a Nobel-békedíjat

Al Gore volt amerikai alelnök és a klímaváltozás problémájával foglalkozó kormányközi szervezet (IPCC) megosztva kapta idén a Nobel-békedíjat. Amióta elbukott az amerikai elnöki székért folytatott küzdelemben Al Gore minden idejét a globális felmelegedés elleni harcra fordítja. Az ENSZ Kormányközi Klímaváltozási Bizottsága - amely közel 3000 kutatóval dolgozik - folyamatosan élesen támadja a kormányokat, hogy a jelenleginél sokkal többet tegyenek a Föld védelméért.

A klímaváltozás tíz meglepő következménye

Több százmillió allergiás beteg, gazdagabb növénytakaró az Északi-sarkvidéken, gyakoribb földcsuszamlások, a hegységek gyorsuló növekedése. Összegyűjtöttük a globális felmelegedés kevésbé közismert hatásait.

Megdőlt az abszolút hőségrekord

Amit már napok óta sejtettünk, valóra vált: a rendkívüli hőhullám csúcsán megdőlt az országos abszolút hőségrekord. Az egy hete tartó forró periódus immár minden tekintetben páratlanná vált. A nap folyamán egymás után dőltek az abszolút rekordok: sem a fővárosban, sem az ország tetején nem volt még részünk ilyen extrém hőmérsékletekben. Sokáig emlékezetes marad a mai nap!

Megnyílt az Északnyugati-átjáró - a hét műholdképe

A Föld egyik legveszélyesebb vízi útját évszázadokon át keresték a hajósok, s végül 1906-ben a norvég Roald Amundsen volt az első, aki Kanada északi partjai mentén nyugat felé haladva végighajózott a Jeges-tengerből a Bering-szoroson át a Csendes-óceánba vezető úton. Az Átjáró rendszeres tengeri útvonalként történő hasznosítása igen nagy jelentőségű lenne a nemzetközi kereskedelem szempontjából, a London-Tokió hajóutat például 23 600 km-ről 10 600 km-re rövidítené. Lehetővé tenné nagyobb hajók használatát, mint amelyek átférnek a Szuezi- vagy a Panama-csatornán. A legnagyobb hasznot az Egyesült Államoknak és Kanadának jelentené, de hatása számos más régióra is kiterjedne.

Rekordméretű jégolvadást figyeltek meg Grönlandon

2007-ben soha nem látott méretűre zsugorodott a Grönlandot borító jégtakaró is, a legkisebbre, amióta műholdfelvételekkel követik nyomon a kiterjedését. A grönlandi jég olvadása jóval komolyabb, mint a kutatók feltételezték, komolyabb, mint amivel az ENSZ klímaváltozási testülete, az IPCC a legutóbbi jelentésében számolt - állítja az egyik legismertebb amerikai klímakutató.