Rekordméretű jégolvadást figyeltek meg Grönlandon

Vágólapra másolva!
2007-ben soha nem látott méretűre zsugorodott a Grönlandot borító jégtakaró, a legkisebbre, amióta műholdfelvételekkel követik nyomon a kiterjedését. A grönlandi jég olvadása jóval komolyabb, mint a kutatók feltételezték, komolyabb, mint amivel az ENSZ klímaváltozási testülete, az IPCC a legutóbbi jelentésében számolt - állítja az egyik legismertebb amerikai klímakutató.
Vágólapra másolva!

Grönland a Föld legnagyobb szigete, bolygónk jégkészletének egyhuszada itt található. A hatalmas kiterjedésű és vastagságú jégtakaró jelentős hőmérsékletszabályzó szerepet játszik az Északi-sarkvidék életében is, s részleges megolvadása az egyik legnagyobb kockázati tényező lehet az Arktiszon.

Az utóbbi esztendőkben az olvadás az év során hamarabb köszöntött be, mint a korábbi években. A jégmezők feletti levegő átlaghőmérséklete körülbelül 3,9 Celsius-fokkal nőtt az 1991-es szinthez képest. Az IPCC idén novemberben közreadott átfogó jelentésében arra figyelmeztet, hogy az egyre magasabb hőmérséklet miatt a grönlandi gleccserek és jégmezők olvadása is fokozódik, ami a számítások szerint 2100-ra 18-59 centiméteres átlagos tengerszint-emelkedést okoz. Ez a becslés azonban igen optimista, állítja Konrad Steffen elismert amerikai klímakutató, a boulderi Colorado Egyetem professzora.

A grönlandi jégmező valójában az IPCC által felvázoltnál gyorsabb ütemben olvad, állítja Steffen, aki szerint a század végére az átlagos globális tengerszint-emelkedés elérheti az egy métert. A grönlandi jég olvadásának két komoly oka van, s ezek közül csak az egyik a földi légkör fölmelegedése.

A kutató katonai és meteorológiai műholdak felvételeit felhasználva kapott képet a jéggel borított területek változásáról: Grönland az elmúlt év során az Alpokban található jégmennyiség kétszeresét veszítette el. A megolvadt terület 10%-kal haladta meg az előző, 2005-ben mért rekordot - mutatják az eredmények.

Grönland közel 20 magyarországnyi (1 833 900 négyzetkilométernyi) összefüggő jégtakaróval rendelkezik, amely 2,85 millió köbkilométernyi jeget zár magába. Ha ez a hatalmas mennyiség teljesen elolvadna, 7 méterrel emelné meg a világtenger szintjét - vélekednek a kutatók.

A grönlandi jég olvadását a levegő hőmérsékletének emelkedése mellett egy másik jelenség is gyorsítja. "A gleccserek a megfigyeléseink szerint gyorsabban haladnak a tenger felé, mint ahogy azt önmagában a hőmérsékletemelkedés indokolná" - állítja Steffen. Ennek fő oka az lehet, hogy az olvadékvíz egy része leszivárog a kőzetágyhoz, és azt mintegy megolajozva felgyorsítja rajta a jég csúszását.

legjelentősebb klímakonferencia