Az első filmfelvételek egy különleges sivataglakóról

Vágólapra másolva!
Először sikerült eredeti élőhelyén lefilmezni egy ritka, veszélyeztetett élőlényt - a hosszúfülű ugróegeret. Az apró emlős a Góbi-sivatagban él és különön termetével leginkább egy miniatűr kengurura emlékeztet.
Vágólapra másolva!

A felvételeket a Londoni Zoológiai Társaság (Zoological Society of London, ZSL) munkatársai készítették a Góbi-sivatag mongóliai részén. A hosszúfülű ugróegér (Euchoreutes naso) apró rágcsáló, amelyet testéhez képest hatalmas, fejénél háromszor nagyobb fülei, nyurga lábai és hosszú, bojtban végződő farka tesz egyedivé. Testfelépítése tökéletesen alkalmazkodott az ugráláshoz csakúgy, mint a kengurué, éjszakai életmódot folytat.

Éjszakai jövés-menés

A faj veszélyeztetettként szerepel az IUCN Vörös listáján, aminek legfőbb oka a természetes élőhelyén folyó emberi tevékenység - bányászat, legeltetés, növénytermesztés -, illetve a klímaváltozás. Ezért döntött úgy a Londoni Zoológiai Társaság, hogy EDGE-programja keretében expedíciót indít a Mongólia és Kína határán elterülő sivatagba, ahol az állat igen nagy területen, ám azon belül egymástól távoli, elszigetelt csoportokban él.

Lerázhatatlan

A felvételek valóban egyedülállóak, a hosszúfülű ugróegér lakta sivatagban ugyanis annyira zordak a viszonyok, hogy csak igen keveset tudunk erről a ritka és a felvételek alapján ítélve igen mulatságos állatról - mondta el dr. Jonathan Baillie, a ZSL munkatársa, a kutatás vezetője.

Ajánlat: Az első filmfelvétel a világ legritkább orrszarvújáról