A Sziámi-öböl - a hét műholdképe

Vágólapra másolva!
A Sziámi-öböl Délkelet-Ázsiában a világűrből is látnivalók sokaságát kínálja. Heti műholdképünk leglátványosabb vízrajzi objektuma a hatalmas Tonlé-Szap mocsárvidék, amely Rejtő Jenő Az elveszett cirkáló c. könyvében is szerepet kap: itt feneklik meg Piszkos Fredék elkötött hadihajója.
Vágólapra másolva!

A maláj szigetvilág és Indokína közt elterülő Dél-Kínai-tenger északnyugati sarka a Sziámi-öböl, amely Thaiföld régies nevéről, Sziámról kapta a nevét. Az ország a térség első független állama volt, ma pedig turizmusáról és egzotikus szolgáltatásairól híres. Thaiföld fővárosa, Bangkok (thai nyelven Krung Thep) az öböl partján terül el.

Forrás: ELTE

(A kép kiterjedése 1000x1000 kilométer)

Töltse le a fenti felvételt feliratok nélkül, nagyobb méretben!

Forrás: ELTE

Bangkok

(A kép kiterjedése 150x150 kilométer)

Az ország nagy része Indokínában található; esőerdőit sokkal jobban kiirtották, mint a szomszédos Kambodzsa vagy Laosz dzsungeljeit: fenti képünkön a kambodzsai-thaiföldi határt nemcsak fekete csík, de a zöld szín eltérő árnyalata is jelzi. Az ország hosszan elnyúlik a Maláj-félsziget egy részén, és itt, az Indiai-óceán egyik melléktengere, az Andamán-tenger partján található a híres üdülőközpont, Phuket (lásd a lenti képen).

Forrás: ELTE

Phuket

(A kép kiterjedése 150x150 kilométer)

Keletebbre Kambodzsát találjuk. Az ország őskultúrájának Angkor világhírű műemlékei állítanak emléket. Főfolyója a Laoszból érkező és vietnami deltája felé tartó Mekong, de a műholdképen leglátványosabb vízrajzi objektuma a hatalmas Tonlé-Szap mocsárvidék, amely Rejtő Jenő Az elveszett cirkáló c. könyvében is szerepet kap: itt feneklik meg Piszkos Fredék elkötött hadihajója.

Forrás: ELTE

A Tonlé-Szap mocsárvidék

(A kép kiterjedése 250x250 kilométer)

Az ország elmúlt évtizedeinek története igen véres, a vörös khmerek népirtásának vietnami invázió vetett véget, a konfliktus a nyolcvanas évek végéig tartott, majd a normalizálódást az 1997-es államcsíny lassította. A viharos idők elmúltával ma már ismét látogathatók a vidék természeti és régészeti csodái.

A Terra műhold MODIS-rendszerének felvétele november 24-én készült.