Egy puha ásvány a fürdőszobából: a talk

Vágólapra másolva!
Új sorozatot indított az [origo] Tudomány rovata, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Ásvány- és Kőzettárának közreműködésével. Az ásványok világába kalauzoló összeállításban ezen a héten a talkot mutatjuk be, gyönyörű képek kíséretében. Megismerhetik az ásványok keménységi skáláját, a Mohs-skálát is.
Vágólapra másolva!

Hintőporral már mindenki találkozott, ha máskor nem, pelenkás korában: a babapopsit szokták hintőporozni, hogy ne irritálja az érzékeny bababőrt a nedvesség. Talán mégsem tudja mindenki, hogy a hintőpor egy ásvány, nevezetesen a talk pora. A hintőpor angol nevéből ez egyértelműen ki is derül: "talc powder", azaz "talk por". (A talk szó feltehetően perzsa eredetű, az újlatinban talcum.)

Nézzen talkásványokat galériánkban!

A talk egy réteges szerkezetű magnéziumszilikát ásvány, kémiai összetétele Mg3Si4O10(OH)2. Az egyhajlású (monoklin) vagy a háromhajlású (triklin) kristályrendszerben kristályosodik. A réteges kristályszerkezetből adódóan kristályai lemezek vagy sugaras elrendeződésű pikkelyek, legtöbbször azonban finomszemcsés, vaskos tömegeket alkot (ekkor a kristályok alakja nem figyelhető meg szabad szemmel), ez a zsírkő nevű változat. Szintén a réteges kristályszerkezetből adódik, hogy kiválóan hasad. Lehet áttetsző vagy átlátszatlan, színe a fehértől a halványzöldön át a barnáig terjed.

Forrás: ELTE Természetrajzi Múzeum gyűjteménye

A parányi kristályok miatt a talknak igen nagy a fajlagos felülete. Ebből adódik nedvszívó képessége, amit a háztartásban, a hintőpornál használunk ki. Az otthon varrók a fehér szabókrétaként is ismerhetik, hiszen puha, könnyen kenődik. Az ipar is sokrétűen hasznosítja: töltőanyag kozmetikumokban (púderként az asszonyok még a 17. században is használták), gyógyszerkészítményekben (E553b) és festékekben, hő- és elektromos szigetelések alkotója. Vaskos, tömeges változata - puhaságából adódóan - könnyen faragható, gyakran készítenek belőle kisebb faragványokat, dísztárgyakat, ezek azonban nagyon sérülékenyek.

ELTE TTK Ásványtani Tanszék gyűjteménye, fotó: Pekker Péter

Sugaras elrendeződésű, halványzöld talklemezkék

Nyugat-Magyarországon Felsőcsatáron, a Vas-hegyen, metamorf (átalakult) kőzetekben nagy talklencsék találhatók, itt a talkot mintegy 50 éven keresztül bányászták is.