Megtalálták a Föld leghosszabb életű állatát

Vágólapra másolva!
Megtalálták a Föld feltehetően leghosszabb életet élt állatát. Az Izland partjainál felszínre vetődött kagyló a becslések szerint 405-410 évet élhett - még "kisded" volt, amikor 1600-ban Giordano Brunót máglyán égették el akkoriban eretneknek számító gondolataiért.
Vágólapra másolva!

Az úgynevezett keménykagyló (Mercenaria mercenaria) korát az észak-walesi Bangor Egyetem biológusai 405-410 évre becsülik. Tanulmányozása hozzájárulhat az öregedésbiológiai kutatásokhoz is - olvasható a BBC News honlapján.

Az állat akkor élte "gyermekkorát", amikor I. Erzsébet angol királynő ült a trónon, amikor Shakespeare az Otellót és a Hamletet írta. Korát úgy becsülték meg, ahogy az évgyűrűkből következtetnek a fák korára: megszámolták a kagyló meszes héján látható gyűrűket.

A Guinness-rekordok könyvének tanúsága szerint eddig is egy kagyló tartotta a világ leghosszabb életű állatának rekordját: 1982-ben találtak meg, és 220 évet élt. Egy izlandi múzeumban őriznek egy másik matuzsálemi kagylót, amely állítólag 374 évet élt, de ezt az adatot hivatalosan nem erősítették meg.