Átadták a Charles Simonyi Kutatói Ösztöndíjakat

Vágólapra másolva!
Sperlágh Beáta orvos, Bíró Tamás Sándor fizikus és Granasztói György történész nyerte el az idei Charles Simonyi Kutatói Ösztöndíjat. A személyenként hárommillió forinttal járó elismerést kedden adták át Budapesten a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) székházában. Az ösztöndíjat, amelyet Simonyi Károly magyar fizikus emlékére fia, Charles Simonyi alapított, nyolcadik alkalommal ítélték oda.
Vágólapra másolva!

Az idei ösztöndíjasok közül Sperlagh Beáta az orvostudomány doktora, az MTA Kísérleti Kutatóintézetének igazgatóhelyettese. Az úgynevezett neurodegeneratív, azaz a központi idegrendszer struktúráinak pusztulásával járó kórképek kémiai hátterét kutatja, valamint a nikotin és más, rászokást kiváltó anyagok központi idegrendszeri hatásmechanizmusát vizsgálja.

Bíró Tamás Sándor a fizikai tudományok doktora, az MTA KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézetének tudományos tanácsadója. Méltatásában elhangzott, hogy a tudós "az anyag legvégső tulajdonságaival foglalkozó új fizikának" egyik jeles magyar képviselője. A díjazott munkatársaival a tizennégy milliárd évvel ezelőtti Ősrobbanáskor egy nagyon rövid ideig, a harmincadik mikromásodpercig létezett kvarkanyag tulajdonságait kutatja. (A kvarkok az atommag részecskéiben, a protonokban és neutronokban lévő alkotóelemek).

Granasztói György, a történelemtudományok doktora, aki 2006-ig a Teleki László Intézet elnöke volt, a méltatás szerint az Európai Unióban különösen fontos várostörténeti témák kidolgozásával foglalkozik. Kutatásai új utakat nyitottak meg mind a gazdaságtörténet, mind a művelődéstörténet és demográfia számára.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium, az MTA, a Simonyi család, valamint az Alapítvány a Magyar Felsőoktatásért és Kutatásért (AMFK) 2000-ben kötött megállapodást a Charles Simonyi Kutatói Ösztöndíj megalapítására. Az ösztöndíjat, amelynek éves összege kezdetben 2,5 millió forint volt, jelenleg pedig 3 millió forint, évente három, egyetemen vagy kutatóintézetben dolgozó, kimagasló teljesítményt nyújtó kutató kaphatja meg.

Az elismerést Manherz Károly felsőoktatási és tudományos szakállamtitkár, Kroó Norbert, az MTA alelnöke és Keszthelyi Lajos, a Charles Simonyi Kutatói Ösztöndíj Bizottság elnöke adta át.