A Jóreménység foka - a hét műholdképe

Vágólapra másolva!
Afrika déli csücskére, a Fokföldre látogatunk el műholdképünkön. Ahogy megismerkedünk a környékkel, azt is észrevehetjük, hogy nem is a híres Jóreménység foka a kontinens legdélebbi pontja, bár a gyönyörű Fokvároshoz ez van a legközelebb.
Vágólapra másolva!

Dél-Afrika a nagy felfedezések kora óta az európai hajózás és gyarmatosítás egyik fontos csomópontja volt. A Jóreménység foka elsősorban a szomszédságában található, horgonyzásra kiválóan alkalmas öblök miatt vált híressé. Az európai felfedezők közül a fokot először 1486-ban a portugál Bartolomeo Diaz érte el, egy évre rá pedig itt haladt el Vasco da Gama indiai expedíciója. Fokváros (holland és afrikaans nevén Kaapstad, angolul Cape Town) helyén az 1600-as évek közepén a hollandok hozták létre az első európai kolóniát Afrikában, elsősorban a Holland Kelet-Indiákra (a mai Indonéziába) irányuló kereskedelmi útvonal biztosítására.

A holland örökség, elsősorban a hollandhoz igen közeli afrikaans nyelv ma is meghatározója a vidéknek, amelyet a napóleoni háborúkat lezáró békerendezés a Brit Birodalomnak juttatott. A brit gyarmat, majd domínium 1961-ban vált függetlenné Dél-Afrikai Köztársaság néven. Az európai származású kisebbség 1994-ig uralta az országot, ez volt a hírhedt apartheid-rendszer, majd az általános választójog 1994-es bevezetésével a fekete többség politikai hatalmat szerzett - az állam első fekete elnöke a világszerte elismert emberjogi harcos, Nelson Mandela lett.

Forrás: ELTE

A felvétel nagyobb méretben, feliratok nélkül

Ha Fokváros környékének nagyított műholdképét nézzük, észrevehetjük, hogy a településtől délre található Jóreménység foka nem a kontinens legdélebbi pontja; ezt a címet a keletebbre fekvő Agulhas-fok birtokolja - itt találkoznak az Atlanti- és az Indiai-óceán hullámai. A Fokvárost délről határoló jellegzetes alakú Tábla-hegy a felfedezések korának hajósai számára valóságos jelképpé vált: a déli éggömb egy csillagképét is erről az objektumról nevezték el.

Forrás: ELTE

A felvétel északi részén a térség legnagyobb folyója, az Oranje kanyarog. Völgyére nagyítva (alsó kép) egy jellegzetes öntözési forma, a pivot-gazdálkodás kör alakú ültetvényeit látjuk: itt a kör közepén levő kútból érkező vizet egy körbeforgó öntözőmű juttatja el a növényekhez. A vidékről, az országról legközelebb feltehetően 2010-ben, a dél-afrikai labdarúgó világbajnokság idején érkeznek majd nagy számban képek, felvételek hozzánk.

Forrás: ELTE

A Terra műhold MODIS-rendszerének felvétele október 16-án készült.