Szabad szemmel látható üstökös az égen - a hét asztrofotója

Vágólapra másolva!
Rendkívüli kitörésen ment keresztül a Holmes-üstökös, amely zavaró fényektől mentes, vidéki területről könnyen megfigyelhető szabad szemmel is.
Vágólapra másolva!

A 17/P Holmes jelű kométát a londoni Edwin Holmes fedezte fel 1892. november 6-án. Az objektum ekkor igen fényes, szabad szemmel is látható volt. A későbbiekben is észlelték a kitöréseit, azonban többnyire egy viszonylag halvány, átlagos objektumként kering a Nap körül. Az égitest a Jupiter üstököscsaládjába tartozik, hétévente járja körül csillagunkat.

Az elmúlt időszakban +17 magnitúdós fényességet mutatott, amely igen alacsony érték, közel 25 ezerszer halványabb, mint a leghalványabb szabad szemmel látható csillag. Október 22-én azonban, közel öt hónappal a napközelsége után, csillagunktól távolodva látványos kitörésen ment keresztül.

Ennek keretében egy nap alatt +3 magnitúdóra fényesedett fel, amely 400 ezerszeres fényességnövekedést jelent. A jelenség oka az üstökös magjában lejátszódó folyamat lehet, amelynek során nagymennyiségű gáz és por szabadult fel. A kirepült anyag megnövelte az üstökös átmeneti légkörét, a kómát (ez és a mag alkotja a fényes, kerekded fejet). Csóvát - melyet a kómából a napsugárzás és a napszél hatására lemaradó anyag hozna létre - egyelőre nem sikerült megfigyelni.

Az üstökös feltehetőleg néhány napig még viszonylag fényes marad, de kivilágított városokból így is nehezen pillantható meg. Azonosításához a mellékelt térkép (lent) nyújt segítséget. Az üstökös a Perseus csillagképben található, amely este viszonylag magasan mutatkozik az égen. A megpillantáshoz elsősorban zavaró fényektől mentes, sötét és derült égbolt szükséges. Közvilágítás vagy akár a telihold is könnyen "letörölheti" az égboltról a +3 vagy +4 magnitúdós halvány foltot. Az eddigi szabad szemes megfigyelések alapján a kóma igen kicsinek, majdnem csillagszerűnek mutatkozik.

Forrás: [origo]

Az üstökös égi helyzetének, a Perseus csillagképnek a megtalálásban a mellékelt térkép nyújt segítséget, amely éjfél körül mutatja az ég látványát, közelítőleg déli irányba tekintve. Amennyiben sikerül megtalálni a kérdéses csillagképet, az objektum felismeréséhez egy kisebb kézi távcső nagy segítséget nyújt - képe ugyanis ebben már nem pontszerűnek látszik

Egyelőre nem tudni, hogy az üstökös meddig tartja fényességét, de néhány napig még valószínűleg könnyen megfigyelhető marad. A budapestiek szombat este (derült idő esetén) a Polaris Csillagvizsgálóból nagyobb távcsővel is tanulmányozhatják az objektumot.