A klímaváltozással magasabb lett Európa teteje

Vágólapra másolva!
Két év alatt 2,15 méterrel lett magasabb Európa csúcsa: a szeptemberi mérések során 4810,9 méterre "hitelesítették" a Mont Blanc-t. Szakértők szerint az emelkedés a klímaváltozásnak köszönhető.
Vágólapra másolva!

A francia Alpokban található Chamonix síparadicsomban a hétvégén tartott éves közgyűlésükön kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a klímaváltozás miatt nemcsak magasságában, hanem kiterjedésében is jelentősen növekedett Európa legmagasabb hegycsúcsa.

A Mont Blanc csúcsán az átlaghőmérséklet mínusz 15 Celsius-fok, és a hegyet mintegy harminc méter vastag jég borítja, melynek kiterjedése állandóan változik. A jégmennyiséget először 2003-ban becsülték meg 4800 méter felett, ami akkor 14 600 köbméter volt.

Most, négy évvel később a Mont Blanc-on 24 100 köbméter jeget mértek. Yan Giezendanner meteorológus szerint ennek oka az, hogy a nyári havazások során az egyre magasabb hőmérsékletű felhőkből kihulló hó 4000 méter felett jobban "tapad" a hegyre: kevesebb olvad el, így növeli a hegycsúcs magasságát és terjedelmét. Vagyis a globális felmelegedéssel az Alpokban nagyon furcsa dolog történik: miközben 3000 méter alatt a hó fokozatosan olvad, és eltűnésének veszélye fenyeget, addig a 4000 méter feletti csúcsokon egyelőre egyre vastagabb lesz a jég- és a hótakaró.

A Mont Blanc hivatalosan 4807 méter magas, de 2001 óta már negyedszerre mértek ennél magasabb mértéket a kutatók. A földmérők ezentúl kétévenként fogják a Mont Blanc változásait hitelesíteni. Addig is a jövőre megjelenő atlaszokban és tankönyvekben 4810,9 méterre módosítandó Európa "tetejének" magassága.