Stockholm a Nobel-díjak bejelentésekor - a hét műholdképe

Vágólapra másolva!
Az elmúlt napokban a tudományos világ fél szemmel Stockholm felé tekintett, most osztották ki az idei Nobel-díjakat. Lássuk az űrből, hogyan is néz ki ez a vidék!
Vágólapra másolva!

Svédország középső részét keletről a Balti-tenger határolja. A táj a tengerpart közelében és délen sík, nyugatabbra alacsony dombokkal, amelyek észak és nyugat felé, már a felvétel által mutatott területen túl alacsony hegyvidékekben folytatódnak. A terület nagy részét erdő borítja.

A sötétvörös, illetve a tengeren fekete tónus oka az, hogy a Nap sugarai alacsony szögben érik a tájat. A napéjegyenlőséget követően gyorsan rövidülnek a nappalok, és a felvétel készítésének idején, helyi idő szerint késő reggeli órákban még csak épp a láthatár fölött jár a Nap. A fenyvesek zöldjét az így hozzáadódó vöröses szín barnává változtatja, a rőt színek - a felvétel északnyugati (bal felső) sarkában lombos erdőket mutatnak.

A vidéket a jégkorszak végén belföldi jégtakaró borította, kivájva a déli nagy tavakat. Közülük a mi Balatonunknál mintegy tízszer nagyobb Vänern kontinensünk harmadik legnagyobb állóvize. Stockholm városa a tengerpart öblei mentén, több szigetre is kiterjedve helyezkedik el. Érdemes megfigyelni a várostól keletre, a tenger felett az észak-északnyugatról érkező légáramlásban kialakuló felhőutakat is.

Forrás: ELTE

A felvétel nagyobb méretben

A Terra műhold MODIS-rendszerének felvételét október 9-én rögzítettük az ELTE műholdvevő állomásán.

Timár Gábor - Kern Anikó (ELTE)