Ismeretlen indián törzset kaptak lencsevégre Peruban

Vágólapra másolva!
Valószínűleg soha nem látott indián törzsre bukkantak kutatók Peruban. Egy frissen készült fotográfia újabb hullámokat korbácsolhat abban a vitában, amely a kormányzat és a környezetvédők között folyik arról, hogy a dél-amerikai ország egyre nagyobb területeken engedélyezi kőolaj-kitermelő cégek működését az Amazonas vízgyűjtő területein.
Vágólapra másolva!

A felvételen, amelyet a közelmúltban készítettek ökológusok, egy eddig nem ismert indián csoport nomád települése látható. A pálmalevelekből emelt kunyhókban élő indiánokra szeptember közepén a Las Piedras folyó mentén bukkantak az erdészeti szakemberek, amikor felderítő repülést tettek a brazil határhoz közeli Alto Purús nemzeti park felett illegális fakitermelők után kutatva.

"A három kunyhóból álló településen mintegy 21 indiánt figyeltünk meg, gyerekeket, nőket, fiatalokat vegyesen" - számolt be Ricardo Hon, a perui Természetes Erőforrások Intézetének munkatársa. Elmondása szerint 1980-ban egyszer már megfigyeltek egy hasonló körülmények között élő embercsoportot ezen a vidéken, akik valószínűleg a Mascho Piro törzshöz tartoztak.

Forrás: EPA

A felvétel újabb bizonyítéka annak, hogy az Amazonas esőerdeiben jelenleg is számos indián törzs él - érvelnek a környezetvédők és antropológusok abban a vitában, amely a terület hasznosításáról folyik. A perui kormány ugyanis nagy erőkkel igyekszik kőolaj- és földgáz-kitermelő cégeket csalogatni a fővárostól, Limától 900 kilométerre elterülő, esőerdővel borított területre. 2006-ban az ország amazonasi esőerdeinek 70%-át már felosztották az olajcégek között (2004-ben ez az arány még csak 13% volt), és 2007-ben újabb 9 millió hektárra írtak ki pályázatot - olvasható az AmazonWatch elnevezésű szervezet jelentésében.

A londoni központú emberjogi tanácsadó szervezet, a Survival International képviselője szerint a perui kormány aktívan lobbizik olyan területek ipari kiaknázásán, ahol a civilizációtól elzártan őslakos törzsek élnek. Peruban máig 15 ilyen törzs maradt fönn, ennél több csak Brazíliában és Pápua Új-Guinea szigetén található - szól a szervezet tájékoztatása. Ezek az őslakók az évszakok váltakozását követve helyezik át szálláshelyüket hol a védett nemzeti park területére, hol azon kívülre. A fakitermelésben és a kőolajiparban dolgozó munkások által a területükre behurcolt betegségek akár halálos járványt hozhatnak rájuk, ahogy ez már nem egyszer megtörtént az Amazonas menti törzsek esetében.

Az állami kőolajcég, Perúpetro elnöke, Daniel Saba korábban abszurdnak nevezte, hogy az erdő mélyén ősi törzsek rejtőznének, amelyek fennmaradását veszélybe sodorhatná az olajkitermelés.

Az esőerdő átjárhatatlansága, illetve a gyakori helyváltoztatásuk miatt az antropológusokat igen nehéz feladat elé állítja a nomád törzsek számbavétele, ám a mostani felvétel komoly bizonyítéka annak, hogy a perui Amazonas erdeiben is rejtőznek még ismeretlenek.