Átlátszó békát tenyésztettek ki

Vágólapra másolva!
Japán kutatóknak sikerült olyan békákat létrehozniuk, amelyek áttetsző bőrén keresztül tökéletesen látszanak belső szerveik. Az eredmény lehetőséget adhat arra, hogy kísérletek során egyszerűbben nyomon kövessék olyan betegségek fejlődését, mint például a rák.
Vágólapra másolva!

Ezek a békák az első négylábú állatok, amelyeken sikerült ezt az eredményt produkálni - mondta el Masayuki Sumida professzor, a Hiroshimai Egyetem kétéltűek biológiájával foglalkozó intézetének munkatársa, a kutatás vezetője.

Forrás: Hiroshima University

Az állatokat az országban bőséggel található közönséges japán barna békák egy ritka mutánsából tenyésztették ki. Az átlátszó békák rendkívüli előnye a kutatásban abban rejlik, hogy élveboncolás nélkül meg lehet állapítani a kísérletek során beálló változásokat az állat szervezetében, sőt, ugyanazon az állaton folyamatosan nyomon lehet követni azokat. Ez igen praktikus és olcsó módja különféle vizsgálatok elvégzésének. Egyszerűbben meg lehet figyelni például egyes gének kifejeződését a szervezetben: az ún fluoreszcens festékkel megjelölt DNS-molekulák eloszlása közvetlenebbül látható.

Forrás: MTI/EPA

A kutatók most azt tervezik, hogy szabadalmaztatják az átlátszó békafajtát, a nemesítési eljárást azonban még nem sikerült tökéletesíteni: minden tizenhat e célra kitenyésztett békából egy állat rendelkezik átlátszó bőrrel, és ezt a tulajdonságot nem sikerül az utódokban több generáción át megtartani.