Képek az augusztus 28-i teljes holdfogyatkozásról

Vágólapra másolva!
2007. augusztus 28-án teljes holdfogyatkozás volt látható a Csendes-óceán térségében. A jelenséget mintegy másfél órán keresztül figyelhették meg Észak- és Dél-Amerikától Ausztráliáig.
Vágólapra másolva!

Forrás: EPA
A Hold látványa az indonéziai Magelang egyik temploma felett

A Hold greenwichi idő szerint 7:53-kor lépett be a Föld ún. félárnyékába, a részleges fogyatkozás pedig 8:51-kor kezdődött. A teljesség fázisa 9:52-től 11:22-ig tartott. A részleges fogyatkozás vége 12:23-kor történt, a félárnyék pedig 13:21-kor hagyta el a Hold felszínét.

Forrás: EPA

A holdfogyatkozás az indonéziai Dzsakartából

Holdfogyatkozások idején égi kísérőnk a Földnek a Nap fényében vetett árnyékába merül. Ha a Hold ugyanabban a síkban mozogna a Föld körül, mint a Föld a Nap körül, erre minden telehold alkalmával sor kerülne. A valóságban azonban a két pályasík közel 5 fokos szöget zár be egymással, ezért a jelenség nem látszik minden teliholdkor. Kísérőnk hol az árnyék "felett", hol pedig az "alatt" halad el. Évente azonban van két olyan időszak, amikor kísérőnk éppen a Föld árnyékkúpját keresztezi - ekkor következnek be a fogyatkozások.

Forrás: EPA

Holdfogyatkozás a sidney-i Harbour Bridge-nél

Mivel bolygónk légköre hatalmas lencseként töri meg a napfényt, saját árnyékába is vetít belőle. A légkörön áthaladó fényből a kék hullámhosszak kiszóródnak, a vörös megmarad: a Hold így a teljesség alatt sem tűnik el szemünk elől, csak halvány vörösesbarna színt ölt.

Forrás: EPA

Vörös Hold a Sydney Harbour Bridge vasoszlopai között