Színjáték az ausztrál sivatagban - a hét műholdképe

Vágólapra másolva!
Gyönyörű öblökkel tarkított partok, a szárazföldön pedig igazi sivatagi színjáték - e heti műholdképünkön Ausztrália sivatagaiba és északi partvidékére látogatunk.
Vágólapra másolva!

A kontinensnyi ország északi partjait a Timor- és az Arafura-tenger partjai mossák, utóbbihoz tartozik képünk északi részén a Carpentaria-öböl is. A felvétel túlnyomó része az Ausztrália Északi Terület (balra) és Queensland (jobbra) tartományaihoz tartozik. Nagyobb városok nincsenek e vidéken, a legismertebb talán Alice Springs (a bennszülöttek nyelvén Mparntwe), ahol számos filmet forgattak. A kép déli részén találjuk Ausztrália egyik jelképét, az Uluru (Ayers Rock) nevű vörös sziklát.

Forrás: ELTE

A Carpenteria-öböl déli partjai mentén az űrből a fő látványosság a tengerbe jutó parti hordalékon élő plankton változatos színvilága. A part éghajlata félsivatagi, a képen is látható legtöbb vízfolyás időszakos.

Forrás: ELTE

Délkeleten, a Simpson-sivatagban a szél és az időszakos vízfolyások felszínformáló ereje küzd egymással. A kép nagy részén a szél az erősebb: a hosszú, párhuzamos egyenes vonalak erről árulkodnak. Az alábbi nagyított kép északkeleti sarkán egy időszakos folyó százazföldi deltáját látjuk: a lefolyástalan területen sóstavak jelzik azokat a helyeket, ahol a ritkán mégis megérkező víz szétterül, majd elpárolog, sórétegeket hagyva maga után.

Forrás: ELTE

A már említett Ulurut (ez a bennszülött neve, 1873-ban Dél-Ausztrália kormányzója tiszteletére Ayers Rock névre is keresztelték) képünk délnyugati részén, az Amadeus-sóstótól délre találjuk. A környezetéből kiemelkedő vörös szikla nem az egyedüli ilyen képződmény; nyugatabbra emelkedik a kissé kiterjedtebb, de kevésbé híres Kata-Tutja is.

Forrás: Google Earth

A szél által megbarázdált felszínű szikla a MODIS-rendszer felbontása mellett csak egy pötty, de hogy élményünk mégis teljes legyen, alább egy, a Google Earth rendszerről kölcsönzött nagyfelbontású képen is megmutatjuk.

A Terra műhold MODIS-rendszerének felvétele augusztus 14-én készült.

Forrás: Google Earth