Újabb gorillamészárlás Kongóban

Vágólapra másolva!
Idén július végén három nőstény és egy hím hegyi gorilla agyonlőtt tetemére bukkantak a kongói Virunga Nemzeti Parkban. A napokban egy újabb, ötödik, nőstény állat tetemét is megtalálták. A mészárlás megmagyarázhatatlan: a ritka, veszélyeztetett állatokat leölték, ám tetemük egyetlen részét sem használták föl. A helyzet drámai, hiszen mindössze 700 hegyi gorilla él vadon, ebből körülbelül 100-150 a Virunga Nemzeti Parkban. A parkban idén már kilenc állat meggyilkolásáról tudnak a vadőrök, ami egy ilyen kis populáció számára hatalmas veszteséget jelent.
Vágólapra másolva!

A korábban leölt négy gorilla ahhoz a kutatók által Rugendónak nevezett 12 fős gorillacsoporthoz tartozott, amely a nemzeti park turisták által gyakran látogatott részén él.

Forrás: EPA

A júliusban megtalált hím teteme

A WildlifeDirect környezetvédő csoport szakemberei szerint érthetetlen, miért gyilkolták le az állatokat, a tetemek ugyanis teljesen épek - nem húsukért vadászták le őket, és egy kölyök gorillát is hátrahagytak. "Szabályos kivégzések ezek, golyót lőttek a fejükbe vagy a tarkójukba. Bozótvágó késeket is használtak" - számolt be a látottakról Samantha Newport, a WildlifeDirect munkatársa. A hátrahagyott kölyköt az állatvédők vették gondozásukba.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Mai Mai nevű helyi milícia ez évben már több támadást intézett a nemzeti park központja és turistatáborai ellen, és a park hegyi gorilláinak kiirtásával fenyegetőzik.

Forrás: EPA

Az UNESCO 1994-ben nyilvánította a világörökség kiemelt, veszélyeztetett részévé az afrikai kontinens legrégebbi természetvédelmi területeként számon tartott Virungát, miután a szomszédos Ruandában folyó polgárháború miatt milliós menekültáradat érkezett a térségbe. A megfékezhetetlen illegális fakivágások és orvvadászat különösen a park azon részét sújtják, amely a két ország közti mentén fekszik, 650 kilométeres hosszúságban.