Sikeresen landolt a sérült Endeavour

Vágólapra másolva!
Az Endeavour űrrepülőgép magyar idő szerint kedden 18.32-kor simán landolt a floridai Kennedy Űrközpontban. A leszállást egy nappal előbbre hozták a Dean-hurrikán miatt.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napokban felmerült, hogy az augusztus 22-ére (szerdára) tervezett leszállást későbbre kell halasztani. Florida felé tartott ugyanis a Dean-hurrikán, amely végül is irányt változtatott, és messze délre, a mexikói Yucatán-félsziget partjainál érte el kedden - ereje teljében - a szárazföldet. A 320 km/órás széllel tomboló trópusi ciklon szinte mindent elpusztít, ami az útjába kerül. A lakosságot már korábban kitelepítették.

Az előrejelzések szerint azonban a Dean ezután északra fordul, és kissé legyengülve szeli át a Mexikói-öblöt, ahol ismét partot ér. A NASA ezért úgy döntött, hogy már kedden (augusztus 21-én) megpróbálja lehozni a gépet a floridai Kennedy Űrrepülőtérre. Az első landolási lehetőség magyar idő szerint 18.32-kor adódott, amit ki is használtak..

Izgulni a gép hasán lévő sérülés miatt lehetett egy kicsit (lásd a jobb oldali képen), amelyet végül nem javítottak ki a negyedik űrsétán. A NASA hosszú mérlegelés után úgy döntött, hogy a világűrben nem nyúlnak hozzá a hővédő csempéken keletkezett sérüléshez. A szombati, negyedik űrsétán Dave Williams és Clay Anderson ezért egyéb apró javításokat és műveleteket vézett, főleg a következő, őszi szerelések előkészítéséhez.

A földi tesztek is azt jelezték, hogy a visszatérés során a sérült hővédő elem alatt lévő alumíniumszerkezet nem fog a kritikus hőmérsékletre melegedni. Elméletileg lehetett volna némi tömítőanyagot elhelyezni a sérülésben a negyedik űrsétán, de ebben az esetben ismét el kellett volna végezni a földi teszteket, hogy megtudják, hogyan alakul a légáramlás és a hőmérséklet a kérdéses helyen.

Forrás: NASA

A Dean-hurrikán ereje teljében érte el a mexikói Yucatán-félszigetet

Az Endeavour egyébként nyolc nap után, vasárnap reggel vált le az űrállomásról. A jelenlegi küldetésen elvégzett három legfontosabb feladat az egyik giroszkóp kicserélése, a napelemtábla-rendszer új elemének elhelyezése, illetve egy másik, a következő látogatáson áthelyezendő részének összezárása volt.