Vágólapra másolva!
Négy év után sikerrel járt a Fővárosi Állat- és Növénykert tenyészprogramja: három kölyök született a ritka perzsa leopárdoknál. 2005-ben már volt szaporulat, ám akkor csak egyetlen kölyök jött a világra. Földünkön mindössze körülbelül kétezer perzsa leopárd él. Az állatkertbe év végéig ingyenesen léphetnek be azok az ikrek, akik együtt érkeznek. 
Vágólapra másolva!

A három perzsaleopárd-kölyök még június 19-én látott napvilágot, ám eddig a nagyközönség szeme elől elrejtve cseperedtek. Pár napja viszont a kifutóban bárki megtekintheti őket. Ehhez persze egy kis szerencse kell, mert az anyaállat, Csezi annyira vigyáz rájuk, hogy gyakorta elrejtőzik velük a kifutó bozótos részein, és ilyenkor csak a figyelmes szemlélődő veszi őket észre.

Forrás: EPA/MTI/Bruzák Noémi

A perzsa leopárd (Panthera pardus saxicolor) a leopárdok - vagy más néven párducok - legnagyobbra növő alfaja. Nemcsak Iránban, hanem Irak, Afganisztán, Tadzsikisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán, valamint Örményország területén is őshonos. Élőhelyén veszélyeztetett fajnak számít, vadon élő állományát kevesebb mint kétezer egyedre becsülik. Éppen ezért a legkomolyabban védendő fajok között, az első függelékben szerepel a védett és veszélyeztetett állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó Washingtoni Egyezmény vörös listáján.

Forrás: EPA/MTI/Bruzák Noémi

A világ állatkertjei közül harminchétben tartanak perzsa leopárdokat, összesen 74 egyedet. Mivel veszélyeztetett fajról van szó, az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) tenyészprogramot hívott életre megmentésük érdekében. A Fővárosi Állat- és Növénykert - egy tenyészpár beszerzésével - 2003-ban csatlakozott a programhoz. Az első kölyök, Asszír, 2005. június 6-án született, ő azóta a Jeruzsálemi Állatkert lakója. Asszírnak nincs testvére, a mostani ellés alkalmával azonban mindjárt három kölyöknek örülhet az állatkert közönsége. A kicsik közül kettő lány, egy pedig fiú: a gondozók a Bella, Bara és Bahar nevet adták a jövevényeknek.

Forrás: EPA/MTI/Bruzák Noémi

A budapesti állatkertet augusztus 15-től év végéig díjmentesen látogathatják azok az ikrek, akik együtt érkeznek.