Karibi hangulat - a hét műholdképe

Vágólapra másolva!
A karibi térségről mindenkinek a pálmafás szigetek, homok- és korallpadok, gyönyörű kék tenger jut az eszébe. Az űrből is földi paradicsomnak látszik e terület - amikor épp nem járnak erre a hurrikánok.
Vágólapra másolva!

Az alábbi képen Kubát szórványos felhőzet borítja, de a sziget jellegzetes, hosszúkás alakja így is jól látható. Az ország legdélebbi részén, a hajdan Castro felkelésének kiindulópontját jelentő Sierra Maestra-hegységtől keletre látható az az öböl, amelynek partján működik az Egyesült Államok Guantanamo Bay nevű haditengerészeti támaszpontja. Ennek bérletéhez még Castro hatalomra jutása előtt jutottak az amerikaiak, az utóbbi években pedig a hely az itt fogvatartott afgán és iraki foglyok kapcsán híresült el ismét.

A Kubától délre látható Kajmán-szigetek nem önálló állam, hanem Nagy-Britannia külbirtoka. A képünk déli szélén feltűnő kis sziget, Jamaica nemcsak a rum egyik ismert hazája, de jelentős bauxitkészlettel is rendelkezik.

Forrás: ELTE

Nézze meg a felvételt feliratok nélkül, nagyobb méretben!

A négy ország közül, amely a kép területén osztozik, északnyugaton az Egyesült Államokat, pontosabban annak Florida nevű tagállamát láthatjuk. Az állam legnagyobb városa, Miami és agglomerációja több mint száz kilométer hosszan nyúlik el a félsziget csúcsának keleti oldalán. A város nyugati peremén és a nagyított kép északi részén mértani formák hívják fel magukra a figyelmet; az amerikai városépítészet mellett itt a mezőgazdaság is négyzetrácsokban terjeszkedik.

Forrás: ELTE

A kép talán legszebb része a Bahamák szigetcsoportja. Ennek központi része a fővárosnak, Nassaunak is helyet adó New Providence sziget és a környező lagúnák. Utóbbiakban a különböző vízmélység - elsősorban a koralloknak és egyéb mikroszkopikus tengeri szervezeteknek köszönhetően - eltérő színárnyalatokban jelentkezik. A kivágat keleti szélén a napkorong fehér színű visszatükröződése látható.

Forrás: ELTE

A Terra műhold MODIS-renszerének felvétele augusztus 5-én készült.