Endeavour: kisebb sérülés és számítógéphiba

Vágólapra másolva!
Az űrrepülőgép hasi sérülése nem veszélyes, az űrállomás egyik számítógépe viszont megint "rendetlenkedett", miközben felszerelték a napelemtáblák új elemét.
Vágólapra másolva!

Az augusztus 9-én startolt Endeavour augusztus 10-én kapcsolódott a Nemzetközi Űrállomáshoz. Az összekapcsolódás után még közel két órába telt, amíg minden lehetséges tesztet elvégeztek a hermetikus kapcsolat ellenőrzésére. A dokkolás után az S4 jelű napelemtábla-szegmenst a robotkarral kiemelték az Endeavour rakteréből.

Az 1580 kg tömegű szerkezetet Rick Mastracchio és Dave Williams egy 6 óra 17 perces űrséta során rögzítette az űrállomásra vasárnap, emellett egy másik napelemtábla elgörbült hűtőfelületet is visszahajlítottak eredeti helyzetébe. Ez volt a 89. űrséta, amely az ISS fejlesztését szolgálta. Ugyanez a két asztronauta vesz részt a hétfőre tervezett második űrsétán is.

Szombaton az összekapcsolódás után beüzemelték az SSPTS jelzésű elektromos vezetékrendszert, ennek segítségével az űrrepülőgép 6,5 kW áramot kap a Nemzetközi Űrállomástól, amelyet annak napelemtáblái termelnek.

Az Endeavour startja során keletkezett esetleges sérüléseket is tüzetesen megvizsgálták. A jobb oldali leszállókerék ajtaja mellett található kb. 6 cm átmérőjű "sebhelyet" a start utáni 58. másodpercben a rendszerről levált habszivacsdarab okozhatta. Az emelkedés során a nagy hajtóanyagtartályra rögzített kamerák egyike kilenc kisebb leváló darabot örökített meg. Közülük elméletileg három eltalálhatta az Endeavourt - ezek egyike lehetett a fenti darab.

A robotkar végén lévő kamerával és egy lézeres letapogatóval vizsgálták a sérülést, utóbbi a mélység és méret pontos meghatározását teszi lehetővé. A sérülés az eddigi vizsgálatok alapján nem tűnik komolynak, nincs is érzékeny helyen - de a részletes nagyfelbontású digitális felvételek elemzése még időbe telhet. A jelek alapján a hővédő elemnek csak a felülete sérült, a kérdés, hogy milyen vastagon maradt meg anyaga, és mennyire tudja hőszigetelő szerepét ellátni.

A napelemtábla-rendszert kiegészítő, korábban említett űrséta alatt váratlan esemény is történt: a Destiny modulban lévő egyik számítógép váratlanul leállt, mint utólag kiderült, szoftverhiba miatt - leállása pillanatától egy tartalék számítógép helyettesítette. A kérdéses számítógépet ellenőrizték, majd újraindították, és vasárnap este ismét hibátlanul üzemelt.

Kereszturi Ákos