Felvétel egy szekrény méretű űrszemétről

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Űrállomásról (ISS) távolodóban kapták lencsevégre azt a többmázsás ammóniatartályt, amelytől a legénység, más egyébbel együtt, július 23-án szabadult meg. A méretes űrszemét - amelyről az ISS-ről és a Fölről egyaránt filmfelvétel is készült - várhatóan a jövő nyáron érkezik meg bolygónk légkörének sűrűbb részébe.
Vágólapra másolva!

Az űrállomás első hűtőrendszeréhez tartozó ammóniatartályt még 2001-ben helyezték működésbe, a NASA által tavaly elvégzett felújítások után azonban feleslegessé vált a 635 kilós egység. A "nagytakarításra" azért volt szükség, mert rövidesen megérkeznek az új európai és japán kutatómodulok.

Forrás: NASA/ISS

Az ammóniatartály az űrben. A felvétel a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről készült (NASA)

A NASA eredetileg úgy tervezte, hogy egyik űrrepülőgépén a Földre hozza a tartályt, azonban 14 repüléssel az űrrepülőgép-flotta nyugállományba vonulása előtt nem sikerült helyet szorítani a kiszolgált alkatrész számára. A hét és fél órás űrséta nyomán űrszemétként végezte egy csaknem száz kilós régi kameraállvány is.

Az ISS-ről az űrbe "lökik" az ammóniatartályt (a NASA felvétele)

A NASA szakemberei mindkét "ócskaságot" radarral követik nyomon, amíg a felsőlégkör fékezőhatása miatt keringési magasságuk annyira lecsökken, hogy az atmoszféra sűrűbb tartományaiban el nem égnek. A kameraállvány várhatóan teljesen elporlik, de az ammóniatartályból akár 17-18 kilogrammos darabok is egyben maradhatnak és becsapódhatnak a Földbe. A NASA arra számít, hogy az összes tartálydarab a tengerbe hull - írja az MTI.


A tartályt július 25-én amatőr felvételen megörökítette Kevin Fetter, aki brockville-i (Ontario, USA) otthona fölött figyelte meg a friss űrszemét útját az égbolton egy nagy fényérzékenységű kamera segítségével