Visszatért egy ritka faj Angliába

Vágólapra másolva!
Váratlanul csaknem megkétszereződött egy különösen veszélyeztetett madárfaj, az erdei pacsirták száma az elmúlt tíz évben Angliában, a biológusok azonban arra intenek, hogy a populáció felvirágzása könnyen rövid életű lehet.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Királyság területén az erdei pacsirták (Lullula arborea) száma 1986-ban érte el mélypontját: akkor mindössze 241 fészkelő pár élt a szigetországban, ezért fel is került a veszélyeztetett fajokat tartalmazó Vörös Listára. A drámai fogyatkozás a hagyományos termőföldek és a rétek eltűnésével függött össze. Az erdei pacsirták visszatérése a környezetvédelmi erőfeszítéseken kívül azzal magyarázható, hogy az Európai Unió az 1990-es években a termőföldek parlagon hagyását ösztönözte az élelmiszer-túltermelés csökkentése érdekében. A változás egy évtized alatt nem várt gyarapodást hozott a faj egyedszámában: ma 3084 fészkelő párt tartanak nyilván.

Forrás: [origo]

A környezetvédők amiatt aggódnak, hogy az erdei pacsirták kedvelt fészkelőhelyeit lassanként újból mezőgazdasági használatba veszik, ezúttal bioüzemanyag-termelés céljából.