Egyedülálló lakossági szelektív hulladékgyűjtési módszerek

Vágólapra másolva!
Magyarországon 2001-ben indult a szelektív hulladékgyűjtés, és ma már a lakosság fele hozzáfér a gyűjtőszigetekhez. Azt a szaktárca és a lakosság sem vitatja, hogy még van mit javítani a rendszeren, valamint a lakosság környezettudatosságán is. Ez a két dolog volt a fő mozgatórugója annak a két sikeres lakossági kezdeményezésre létrejött hulladékszelektálási szisztémának, amelyet sorozatunk ötödik részében mutatunk be és egyben ajánlunk is önöknek, saját használatra.
Vágólapra másolva!

Szelektív hulladékgyűjtés panelházakban

Debrecenben a közelmúltban helyezték üzembe azt a találmányt, amely a panelházak lakóinak könnyíti meg a szelektálást, és amely a remények szerint ráveszi őket a szelektív hulladékgyűjtésre. A panelházak szemétledobójának kismértékű átalakításával Szabó János - a feltaláló - egy igen kényelmes megoldást dolgozott ki. A lakóknak egyszerű dolguk van: nem kell elmenniük a legközelebbi gyűjtőszigetig, nem kell otthonukban külön-külön gyűjteniük a hasznosítható hulladékot, hanem egyszerűen kisétálnak a folyosón található szemétledobóhoz, megnyomnak egy gombot annak megfelelően, hogy milyen hulladékot akarnak kidobni (műanyag, fém, papír vagy üveg), majd a ledobó cső végén elhelyezett szeparáló berendezés a megfelelő konténerbe irányítja azt.

A helyi vállalkozó ötlete és műszaki koncepciója alapján az Öko-Pannon Kht. 1,6 millió forintos beruházással valósította meg az egyedülálló szelektív hulladékkezelési lehetőséget, amely egyelőre még próbaüzemben működik.

A berendezés általánossá tételének lehetőségét a szaktárca vizsgálja - jelentette be Dióssy László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakállamtitkára a helyszínen rendezett sajtótájékoztatón. Az új szelektív panel-rendszer országos szintű alkalmazása mintegy 1,9 millió, lakótelepen élő lakosnak adna lehetőséget a kényelmes és környezetbarát hulladékkezelésre.

A 2007. június 1. és szeptember 1. közötti időszakban többek között a következő kérdésekre keresik a választ a vizsgálatok során: mennyire egyszerűen elsajátítható és használható ez az újfajta ledobórendszer, mennyire megbízható, milyen technikai hibák alakulhatnak ki a működése során; hogyan lehetne motiválni a felhasználókat, hogy gyakrabban használják, milyen üzleti lehetőségekkel lehetne a rendszert elterjeszteni az országban, illetve hogyan lehetne a szelektálórendszert bővíteni még többféle hulladék elkülönítésére.

A kísérleti szelektív panel-rendszert az egyik tócóskerti panelházban szerelték fel, és az első egy hónapban kétezer úgynevezett választásos ürítés történt: az így keletkezett hulladék 30 százaléka újra hasznosítható.

Forrás: www.panelhulladek.hu

A ledobórendszer a már megszokott és eddig is használatban levő aknás ledobórendszer elemeire épül. Újdonság az akna mellett elhelyezett kapcsolótábla, valamint a ledobónyílást vezérlő retesz.

Szabó János rovatunknak elmondta, közel három éve kezdett el dolgozni találmányán. Alapötlete az volt, hogy kifejleszt egy olyan szisztémát, amely a jelenlegi rendszert felhasználva, annak kismértékű módosításával kialakítható, és illeszkedik a jelenlegi hulladékgyűjtési módszerekhez, hiszen így a technológia könnyen integrálható. Fontos szempont volt, hogy egyszerű felépítésű, kevés, de megbízható alkatrészből épüljön fel, amelyek meghibásodási kockázata minimális.

A debreceni "demóház" jelenleg még csak az első ilyen szelektív hulladékgyűjtési-rendszerrel működő panelház, de (ha a jelenleg folyó tárgyalások jól haladnak) ősszel egy újabb ház kapcsolódik a programba. Ha Ön is szeretne csatlakozni a szelektív panel-rendszerhez, bővebb információkat talál Szabó János honlapján, illetve érdeklődhet az [email protected] címen.

A használt sütőzsiradék ingyenes gyűjtése

Szabó György 1999-től gyűjti az elhasználódott (igen környezetszennyező) étkezési olajat, és nagyjából ekkortól szervezi meg lakóközössége számára is a begyűjtést. Az elején lassan induló gyűjtés mára elfogadottá vált, és 15 lakásból megközelítőleg félévenként 50-60 liter elhasználódott étkezési olaj gyűlik össze. Hasonló rendszert bármelyik lakóközösség kiépíthet magának, hiszen a Biofilter Környezetvédelmi Zrt. ingyenesen biztosít zsiradékgyűjtő hordót az egyes lépcsőházak számára, mint ahogyan az elszállítást is térítésmentesen végzi.

Az 1990-ben alakult cég szerződéses partnereinek 60 literes, zárható gyűjtőedényeket biztosít, amelyeket megegyezés szerinti gyakorisággal, gyűjtőjárattal szállít el, illetve telefonon egyeztetett időpontban cseréli a megtelt hordókat üresre. A szervezet munkatársai nem csak a használt sütőolaj elszállítását, de annak újrahasznosítását is megszervezik: a hulladékká vált zsiradékból olyan terméket álllítanak elő, amelyet alapanyagként mint ipari olajat, illetve ipari zsírt tudnak hasznosítani.

Forrás: www.kovasz.hu

Szabó György kezdeményezéséhez a környező házak is csatlakoztak, és egy civil szervezet keretein belül egy kiadványt készítettek, amit plakát és szórólap formájában számos háztartásba sikerült eljuttatni. Ennek hatására, ha lassan is, de növekedik a tényleges gyűjtőhelyek száma. Tevékenységükhöz a fővárosban egyedülállóan a XI. kerületi önkormányzat anyagi támogatást is nyújtott. Ez a megoldás a lakóknak is sokkal kényelmesebb, mint ha csak a lakossági hulladékgyűjtő udvarokba vagy az önkormányzatok által fél évente/évente szervezet használtolaj-gyűjtési akciók során adhatnák le a használt sütőolajat.

Amennyiben ön is szeretné lakóközösségében megszervezni a használt sütőzsíradék begyűjtését és elszállíttatását, hívja a Biofilter Környezetvédelmi Zrt. kék számát: 06 40 422 999, vagy kérjen tanácsot Szabó Györgytől a 06-30-357-87-04-es telefonszámon, vagy a következő címre írt levélben: [email protected].

A két említett példa is jól mutatja, hogy néha kis erőfeszítéssel is igen sokat tehetünk környezetünk és saját egészségünk védelme érdekében, dacolva lustaságunkkal és a (még alakuló) rendszer hiányosságaival. A Szabó György által kidolgozott használt zsiradék-begyűjtés bárki számára járható út, és a Szabó János féle szelektív panel-program is (remélhetőleg) hamarosan egyre több lakóház számára lesz elérhető.