Pályán a felfújható űrhotel prototípusa

Vágólapra másolva!
Sikeresen pályára állt és üzemel bolygónk körül a Genesis-2 jelű felfújható űreszköz, a jövőbeli tervezett űrhotelek lehetséges prototípusa.
Vágólapra másolva!

A Bigelow Aerospace vállalat 2007. június 28-án bocsátotta fel második felfújható űreszközét egy orosz Dnyeper hordozórakétával. A 2,5 m átmérőjű Genesis-2 modul a korábban sikerrel járt, 2006. július 12. óta Föld körüli pályán keringő Genesis-1 utóda. Az űreszköz érdekessége, hogy viszonylag kevés szilárd részt tartalmaz, szerkezete ugyanis felfújható.

A cég üzleti célból teszteli a berendezést; a jelenleg elérhetőknél lényegesen olcsóbb űrállomástípust akar kifejleszteni, kifejezetten űrturisták számára. A most felbocsátott Genesis-2 többek között abban különbözik elődjétől, hogy sokkal több műszere van, amellyel saját állapotáról közvetít információkat a Földre. Összesen 22 kamera kapott helyet rajta, ezek egyike készítette a mellékelt felvételt a sikeresen felfúvódott űrmodulban.

A Genesis-2 nem csak technikai szempontból számít kísérletnek. A jövő fizető vendégeinek is megjelent néhány előhírnöke a fedélzeten. Ezek egy része olyan tárgy, amelyeket tulajdonosuk busás összegést juttatott fel az űrbe , hogy ott felvétel készüljön róluk, s a képét aztán visszasugározzák a Földre. Közöttük szerepel továbbá egy kisméretű állatokkal teli doboz, valamint egy sorsológép, amely a Bingo játék nyerőszámait választja ki Föld körüli pályán.

A világűr üzleti célú hasznosítása terén a Bigelow Aerospace és a Virgin Galactic cégek igen aktívak napjainkban, és befektetőik révén komoly összegeket invesztálnak a fejlesztésekbe. A Bigelow Aerospace 2008-ra tervezi a Galaxy, majd 2010-re a Sundancer nevű (a jelenleg felbocsátott Genesisnél kb. 3-szor nagyobb) modul indítását. Közülük a legnagyobb a tervek alapján egyszerre három személyt láthat majd vendégül.

Forrás: Bigelow Aerospace

A következő évekre tervezett felfújható űrmodulok összehasonlító ábrája (Bigelow Aerospace)

A Bigelow cég a felfújható modulok mellett azt tervezi, hogy 2010 után a nemzetközi űrállomáson is "bérel" egy kisebb részt, szintén üzleti célra. Az elmúlt évek eseményeit tekintve gyorsuló tendenciát mutat a világűr üzleti célú hasznosítása. Ha rendszeresek és sűrűbbek lesznek az űrturista-utak, idővel akár magán-hordozórakéták és -űrrepülőterek készítése, valamint fenntartása is kifizetődővé válhat.

Kereszturi Ákos