Olvadás Grönlandon - a hét műholdképe

Vágólapra másolva!
Nemcsak Európát éri ezekben a hetekben több meleghullám, a - magyarországinál persze hűvösebb - meleg légtömegek messze északig, Grönlandra is eljutnak a nyár közepén. A sziget keleti partjának fjordjai és gleccserei épp az ELTE vevőállomás vételkörzetének szélére esnek, így a képek felbontása kissé homályos, de azért jól látszik az olvadás.
Vágólapra másolva!

Felvételünk kiterjedése mindkét irányban 300 kilométer, az ábrázolt terület nagyrészt lakatlan, csak a part északi részén találjuk Daneborgot, amelyet pár száz fős lakossága itt regionális központtá tesz. A XIX. század második felében feltérképezett terület helyneveinek egy része német és osztrák-magyar, illetve brit felfedezők névadásairól tanúskodik - a felvételtől északnyugatra levő jeges felföldnek, amelyről a képen látható gleccserek indulnak, például Vilmos császár-föld a neve.

Forrás: ELTE

A felvétel feliratok nélkül

A szinte teljesen kihalt területen érdekes műveletek zajlottak a második világháborúban. Észak-Európa időjárás-előrejelzése és így a hadműveletek tervezése szempontjából különösen fontos a sarkvidék időjárásának ismerete. Ezért, miközben a Dániához tartozó szigetet az anyaország német megszállását követően, 1941-ben az Egyesült Államok védnökség alá vonta, a keleti parton a németek sorra telepítették ideiglenes meteorológiai állomásaikat (nemcsak itt; Izlandon, a Jan Mayen-szigeten, a Spitzbergákon, sőt az észak-oroszországi Kola-félszigeten, és Skócia csúcsán, a Shatland-szigeteken is). A szövetségesek persze igyekeztek ezeket megtalálni és felszámolni. Grönland ma is Dánia külbirtoka, azonban az Európai Uniónak - halászterületeit az uniós szabályozás és megosztás elól kivonandó - az anyaországgal ellentétben, 1985 óta nem tagja, hanem ún. tengerentúli társult területe.

Forrás: ELTE

De honnan is látszik a bevezetőben említett meleghullám a műholdképen? Ha összevetjük egy két héttel ezelőtti - bár kicsit délebbi vidéket ábrázoló - felvétellel, látható, hogy a Ferenc József- és Oscar király-fjordok egy részén és az őket összejötő öbölrendszeren elolvadt a fehér színű jégtakaró. Az újabb (felső) képen azt is követhetjük, ahogy a jégtáblák torlódnak a fjordok bejáratainál. Északon a gleccserek nyelve már a hullámzó vízbe ér, és a Grönlandi-tengeren is kisebbek az úszó jégtáblák.

A Terra műhold MODIS-rendszerének felvételeit június 26-án és július 12-én rögzítettük az ELTE műholdvevő állomásán.

Hideg, hideg, ...



Timár Gábor - Kern Anikó (ELTE)