Kép: 20 éves lett Taksony, a veszprémi csimpánz

Vágólapra másolva!
Gyümölcstortával köszöntötték a veszprémi Kittenberger Kálmán állatkert dolgozói Taksonyt, a csimpánzfiút 20. születésnapja alkalmából. Az ünnepen állatkerti fotókból nyílt kiállítás a kertben.
Vágólapra másolva!

1987. november 29-én, Taksony napján egy csimpánzkölyök születésének örvendhettek a Budapesti Állatkertben. A születésnapja egyben névnapjává is vált a kis emberszabásúnak, aki még fiatalon, 1992. július 15-én érkezett meg a Veszprémi Állatkertbe, amelynek ma is egyik legnépszerűbb lakója. A csimpánzok vadon körülbelül 40, fogságban azonban akár 60 évig is elélnek, Taksony emberi léptékkel mérve tehát még csak húszas éveiben járó ifjú. Bolygónk leghoszabb életű állatait hamarosan megjelenő cikkünkben ismerhetik meg.

Forrás: MTI/Nagy Lajos

Bár messze nem a legintelligensebb csimpánz, "kisfiús", szeretetre méltó viselkedéssel hamar belopta magát mind a gondozói, mind a visszatérő látogatók szívébe. Imádja, ha gondozói játszanak, foglalkoznak vele, természetesen sűrűn fitogtatja erejét, ha úgy érzi, van megfelelő nézőközönsége, ha pedig felidegesítik, nagy műértéssel szórja be a számára nem kívánatos elemeket homokkal - olvasható a Veszprémi Állatkert honlapján. Taksony hízásra hajlamos, s túlsúlya miatt gondozói időnként fogyókúrára fogják. Jelenleg párjával, a veszprémi születésű, két évvel fiatalabb Mónival él egy fedél alatt. Eddig egy kölyke született, 1997-ben Móka, aki 6 éve az Eszéki Állatkert lakója.

Magára az ünnepségre kissé korábban, november 23-án került sor. Taksonyt születésnapjára gyümölcstortát kapott, egy az eseményhez kapcsolódó kiállítás pedig képekkel illusztrálva mutatja be életének eddigi történetét, és jelenlegi mindennapjait.