Űrkutatási vetélkedő szombaton

Vágólapra másolva!
2007. október 20-án kerül sor a Magyar Asztronautikai Társaság által az űrkorszak kezdetének 50. évfordulója alkalmából szervezett országos diákvetélkedő szóbeli döntőjére Budapesten, a Puskás Tivadar Távközlési Technikumban.
Vágólapra másolva!

A MANT a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) támogatásával az első mesterséges hold, a Szputnyik-1 felbocsátásának fél évszázados évfordulójára országos ifjúsági vetélkedőt szervezett "50 éves az űrkorszak" címmel, az űrkutatás iránt érdeklődő diákok háromfős csapatai számára. A vetélkedőre 107 csapat nevezett be, amelyek közül az első fordulóra 51, a másodikra pedig 33 küldött be megoldásokat az interneten keresztül.

A szóbeli döntőbe az első két fordulóban legjobb eredményt elért hat csapat kapott meghívást:

- Ősradiáns (Alternatív Közgazdasági Gimnázium, Budapest)
- Splendor (Radnóti Miklós Gimnázium, Szeged)
- Vesta-Ceres (Fazekas Mihály Gimnázium, Budapest)
- Margitdk (Szent Margit Gimnázium, Budapest)
- Betyársz from Outer Space (Diósgyőri Gimnázium, Miskolc)
- Thunderbolts (Alternatív Közgazdasági Gimnázium, Budapest)

A döntőt 2007. október 20-án, szombati munkanapon rendezik meg 10-16 óra között a Puskás Tivadar Távközlési Technikumban (Budapest IX., Gyáli út 22.). A háromfős csapatoknak 11 különböző feladattal kell majd megbirkózniuk, s a tárgyi tudás mellett az ügyesség, a talpraesettség és a kreativitás is szerephez jut a megoldásokban. A versenyzők teljesítményét neves szakemberekből álló zsűri értékeli, amelynek elnöke Dr. Almár Iván lesz.

Tervezett program:

- 10:00: a versenyzők érkezése, ismerkedés, köszöntők;
- 11:00: a vetélkedő első része;
- 12:30: ebédszünet;
- 13:30: a vetélkedő második része;
- 15:30: eredményhirdetés, díjkiosztás.

A vetélkedő három fordulója alapján a legjobb összesített eredményt elérő csapat tagjai 2008 nyarán Belgiumban, az európai űrtáborban tölthetnek el egy hetet, a második és harmadik helyezett csapat jutalma pedig többek között egy németországi űrkutatási intézménybe szervezett látogatás lesz.

A szervezők ezúton is szeretnék meghívni a sajtó képviselőit, akik a helyszínen követhetik az eseményeket, a szünetekben pedig lehetőségük lesz személyesen megismerkedni a verseny résztvevőivel. Kapcsolatfelvétel: [email protected].