Kép a lávát lövellő Etnáról

Vágólapra másolva!
Izzó lávát lövellt ki magából szeptember 5-ére virradó éjjel Szicíliában Európa legnagyobb és legaktívabb vulkánja. A láva lakott területeket nem veszélyeztetett, a kitörés hajnali 5 órakor be is fejeződött. Az Etna legutóbb ez év áprilisában tört ki.
Vágólapra másolva!

Forrás: MTI/EPA

Helyszíni beszámolók szerint egy kisebb lávafolyam indult meg lefelé a hegy egyik oldalán egy lakatlan völgybe. A hatóságok elővigyázatosságból elrendelték a cataniai repülőtér bezárását, mert a vulkánkitörés következtében két kilométer kiterjedésű sűrű hamufelhő jelent meg a levegőben, veszélyeztetve a légiközlekedést. A kitörés nem jelentett veszélyt az Etna lejtőjén elterülő falvakra - leszámítva, hogy a szél vulkáni hamut vitt magával több településre -, minthogy ezek alacsonyabban fekszenek. Az Etna, Európa legmagasabb vulkánjának három központi krátere több mint háromezer méter tengerszint feletti magasságban található, ám lejtőin ennél jóval lejjebb is találunk vulkáni kúpokat.

A cataniai geofizikai és vulkanológiai intézet közlése szerint 5-én reggel öt órától már minden mérőműszerük normális értéket mutatott. A repülőteret hajnalban ismét megnyitották.

Korábban: Műholdképen a vörös hamut lövellő Etna