Szombaton Denevér-nap a fővárosi állatkertben

Vágólapra másolva!
Denevér-napot tart a Fővárosi Állat- és Növénykert, hogy a sokak által a "nemszeretem állatok" között számontartott repülő emlősök fontosságára hívja fel a nyilvánosság figyelmét.
Vágólapra másolva!

Szeptember 22-én (szombaton) a szokásos látnivalók mellett denevérekkel kapcsolatos programokkal várja látogatóit a Fővárosi Állat- és Növénykert. Az Állatsimogatóval szemközt felállított sátornál az állatkert, a Budapesti Denevérvédelmi Csoport és a Homoludens.hu Egyesület munkatársai segítenek megismerni a denevérek különleges világát. A programok között vetélkedők, ügyességi játékok, kézművesfoglalkozás és denevérvédelmi játékok is szerepelnek, de az érdeklődők azt is megtudhatják, hogy mi a teendő, ha egy denevér berepül a szobába a nyitott ablakon át, vagy ha egy egész denevércsalád költözik be a redőnytokba (ami nem is számít ritkaságnak egyes lakótelepeken).

A közönség megismerkedhet az állatkertben folyó denevérmentéssel is, és természetesen a kert gyümölcsevő denevérei, a nílusi repülőkutyák, valamint a Thaiföldön őshonos Lyle-repülőkutyák is várják az érdeklődőket.

Forrás: MTI

A kilencedik alkalommal megrendezésre kerülő Denevér-nap része az állatkert azon törekvésének, hogy a nyilvánosság figyelme ne csak az "aranyos" állatokra, hanem az emberek többsége által "nemszeretem állatokként" számontartott élőlényekre is ráirányulhasson. Ez annál inkább fontos, mert a denevérek szerte a világon fontos szerepet töltenek be a természetben, ráadásul Magyarország olyan természeti értéket mondhat magának általuk, amelyre joggal lehetünk büszkék. Hazánk ugyanis "denevér-nagyhatalomnak" számít Európában: a kontinensen honos mintegy 46 denevérfajból közel 30 faj Magyarországon is előfordul. Világviszonylatban egyébként eddig mintegy ezer denevérfajt írtak le a kutatók.

Forrás: [origo]Mit tegyünk, ha egy denevér berepül a szobába, vagy beköltözik a házunkba? Miért kell télen egy barlangi túra alkalmával különösen odafigyelni rájuk? Ezekre a kérdésekre is válaszol Molnár Viktor, a Fővárosi Állat- és Növénykert állatorvosa. Hallgassa meg a vele készült interjút!