Vágólapra másolva!
Az Európai Űrügynökségnek az orosz partnerrel közösen szervezett szimulációja keretében 520 napon keresztül fogják vizsgálni egy összezárt csoport viselkedését, elsősorban pszichológiai szempontból.
Vágólapra másolva!

A csoportos emberi magatartás kutatói ilyen hosszú ideig, ennyire szűk térben még nem tanulmányozták a csoport tagjainak viselkedését. A résztvevőknek tudományos kutatómunkát, illetve az űreszköz-modell technikai karbantartását kell majd végezniük.

A csoport az űreszközt szimuláló lakótér belsejében a földi környezet látványától elszakítva tölti majd az időt. Csak rádiókapcsolatban lesznek az irányítókkal, amelyben a valódi utazás során fellépő időbeli késést is szimulálják. A nemek szempontjából vegyes, hat főt számláló legénység Moszkvában hajtja végre az "Mars-utazást".

A tervek szerint a 2008 közepén induló első, 105 napos ciklust egy hasonló követi, és csak ezután vágnak bele az 520 napos szimulációba. Az ESA mindehhez 12 vállalkozó kedvű érdeklődőt keres, akik mind az 520 napos próbaúton, mind az azt előkészítő két rövidebb kísérletben részt vennének. A személyek kiválasztása az űrhajósoknál megszokott kritériumok szerint történik, de ezúttal nagyobb hangsúlyt fektetnek a pszichológiai vonatkozásokra. Az érdeklődők jelentkezését a http://www.spaceflight.esa.int/callforcandidates címen várják.