Újabb felszarvazott dinoszaurusz

Vágólapra másolva!
A szarvakkal rendelkező dinoszauruszok legújabb nemzetsége a Ceratopsidák egyik legkorábbi alakját képviseli.
Vágólapra másolva!

A Clevelandi Természettudományi Múzeum kutatói a napokban jelentették be egy új dinoszauruszfaj felfedezését. Az Albertaceratops nesmoi körülbelül 6 méter hosszú és fél tonna tömegű lehetett. A növényevők közé tartozó állat mintegy 78 millió évvel ezelőtt, a késő-kréta korban élt a mai nyugat-kanadai állam, Alberta déli részén, vagyis több mint 10 millió évvel megelőzte legismertebb társát, a Triceratops-ot. A lelet értékét mutatja, hogy az 1950-es évek óta mindössze egyetlen szarvakkal ékesített dinoszauruszt fedeztek fel Kanadában.

Az Oldman-formáció nevű kőzetegyüttesből egy csaknem teljes koponyát sikerült begyűjteni. Az új fajt és új nemzetséget képviselő maradvány azonban kissé megbolygatta a Ceratopsidák evolúciós történetét.

Az Albertaceratops a Ceratopsidák Centrosaurinae alcsaládjába tartozik. Ezeknek általában nagyon rövid szarvaik vannak a szemeik fölött, egy hosszú szarv az orruk fölött, és tüskék vagy horgok helyezkednek el a koponyájuk mögött szétterülő csontgallér peremén. A most előkerült állat különlegessége, hogy ez az első olyan Centrosaurina, amelynek hosszú szarvak fejlődtek ki a homlokán. Ez a bélyeg ugyanis a Triceratops-ot is magába foglaló Chasmosaurinae alcsaládra jellemző. Az orr fölötti szarv helyén egy hosszú, de alacsony, banán alakú dudor húzódik. Az állat csontgallérjának tetején két vastag, horog alakú nyúlvány csavarodik oldalirányba. A hosszú szarvak vagy ivari bélyegként jelentek meg, vagy a védekezést szolgálták a területre jellemző, ragadozó Daspletosaurusszal szemben.

Forrás: Alberta Dinosaur Research Group

A részletes vizsgálatok szerint az Albertaceratops a Centrosaurinae alcsalád legprimitívebb tagja, és a családfán közvetlenül a két csoport elkülönülése fölött helyezkedik el.

A Journal of Palaeontology szaklapban leírt maradványokat a kanadai Royal Tyrrel Múzeumban őrzik, Drumhellerben. A fajnév nem csak a területre utal, hanem Cecil Nesmo helyi gazdálkodó nevét is hivatott megőrizni, aki már számos őslénytani kutatást támogatott a vidéken. A kutatók szerint Alberta legdélebbi része még további fantasztikus dinoszaurusz-maradványokat fog szolgáltatni. Eddig a nagy távolság miatt viszonylag kevés ásatást végeztek a területen, de a helyi farmerek és lokálpatrióták lelkes segítsége reményeik szerint ellensúlyozni fogja ezt a problémát.