Újra láthatók Öveges professzor legendás kísérletei

Vágólapra másolva!
Lenyűgöző, több évtizede filmre vett fizikai jelenségek elevenednek meg azon a négy DVD-n, amelyen a legendás Öveges professzor mutatja be legkedvesebb kísérleteit, a rezonancia-kutyától a sarkított fényig. Összeállításunkban ön is belenézhet a felvételekbe.
Vágólapra másolva!

Először láthatók DVD-n azok a kísérletek, amelyek bő tizenkét éven át szegezték a tévénézőket a képernyő elé. Öveges József a tudományos ismeretterjesztés úttörője volt, aki fantasztikus képességekkel rendelkezett, és korát megelőzve a XXI. században is aktuális kérdésekre kereste a válaszokat. Előadásmódja kuriózumnak számított, szemléletesen, szórakoztatóan és érthetően mutatta és magyarázta a fizikát.

Piarista tanárként kezdte pályafutását, dolgozott vidéken és Budapesten. Népszerű tévéműsorai és könyvei révén vált ismertté, s hamarosan az ország karizmatikus tanítója lett.

A DVD-sorozatban a professzor legkedvesebb kísérletei találhatók, többek között a legendássá vált HEKI, a rezonancia-kutya, a Szikrázó szék, a Ruhacsipesz és űrrakéta, a Sarkított fény, A csavart labda titka és más epizódok. A kísérleteket egy portréfilm egészíti ki, amely bemutatja a professzor munkásságát. A filmeken a fizika törvényei mellett megelevenedik a kor, amelyben Öveges professzor aktív volt.

"Én valóban a megszállottja vagyok annak, hogy másoknak örömöt okozzak, igen, szellemi örömöt. Én a meglátás, a tudásgyarapítás örömét és boldogságát akarom egyszerű kísérleteimmel mindenkinek megszerezni..." - így szólt a professzor ars poeticája.

Nevét az országban számos középiskola viseli. Tatán, egykori iskolájában születésének 85. évfordulóján emléktáblát avattak, és itt rendezik meg az Öveges-emlékversenyt. Budapesten tanáregylet vette fel a nevét, a TIT ismeretterjesztő egylete is az ő nevét viseli, a Nemzetközi Csillagászati Unió (International Astronomical Union, IAU) a 67 308-as sorszámú kisbolygót Övegesnek nevezte el a tiszteletére.

A professzor életében nem teljesült álma, hogy tudományos játékszobákat létesíthessen, 1995-ben megvalósult a Csodák Palotája képében, amelyben egy Öveges-terem is helyet kapott.